ken-wahl-then
ken-wahl-then
Nieuws
12 februari 2013

Map to the Stars: Ken Wahl

ken-wahl-then De sterren op het wereldwijde web zijn haast niet te tellen. Maar wie langs de fonkelende en stralende exemplaren kijkt, wordt nog wel eens het zwakke schijnsel of de pulsar van een opgebrand of uitgedoofd exemplaar gewaar. Dit keer richt Schokkend Nieuws de telescoop op de website van voormalig Wanderer en ex-Wiseguy Ken Wahl.

Ooit vocht hij tegen de Fordham Baldies en de Ducky Boys. Tegenwoordig trekt hij ten strijde voor de vrijheid om wapens te dragen en grote bekers cola te slurpen. En voor het welzijn van honden en katten. Ken Wahl, onvergetelijk als Richie Genarro in THE WANDERERS en later de ster van de succesvolle tv-serie Wiseguy, is tegenwoordig dierenactivist en commentator voor conservatief Amerika.

Wahls laatste rol dateert van 1996. Daarna ging hij vrijwillig in ballingschap. Waarom? Zijn website geeft het antwoord. In 1992 viel hij bij een vriendin thuis van de trap waarna hij geopereerd werd aan zijn ruggengraat. Sindsdien heeft hij chronische pijnen die hem het werken onmogelijk maken. Het was overigens niet de eerste keer dat hij onderuit ging. Enkele jaren eerder viel hij van zijn motor. Ken droeg geen helm en had 89 hechtingen nodig in zijn hoofd. Tijdens de opnamen van Wiseguy reed een camera dolly over zijn voet – twee keer achter elkaar! – waardoor zijn achillespees knapte.

Op zijn website wordt, in de sectie ´Why Ken Disappeared´, in geuren en kleuren uit de doeken gedaan hoe hij door die val van de trap in een neerwaartse spiraal terechtkwam. Zijn ex-vrouw, een Penthouse Pet, en zijn accountant spanden samen om zowel Kens verzekeringsgeld als zijn reguliere inkomsten te verdoezelen. Zijn ex-vrouw en accountant klaagden in de media dat Ken ‘te lui was om te werken aan de filmrollen die hem werden aangeboden’ omdat hij ‘liever bleef drinken’. Niks van waar, zegt Wahls website. ‘Ken was, in fact, forced to self medicate with alcohol’. Deze ‘callous accusations’ zorgden bovendien voor ‘severe mental and emotional anguish’ bij Ken. En daarvan, weet elke dronkaard, ga je nog harder zuipen.

Toen Ken ontdekte dat zijn geld was verdwenen, probeerde hij dat via een rechtszaak terug te krijgen. Wie daar lol in heeft, kan op de site de juridische documenten raadplegen (gepresenteerd naast knipsels uit roddelbladen met sensationele koppen: ‘My scheming ex put me in the poor house’).

De biografie op zijn website belooft meer sappige verhalen: ‘Ken Wahl’s amazing and compelling life story reads like a BEST selling Hollywood blockbuster! Fame, fortune, murder, theft, addictions, sex symbols and witness protection, are only a few of the pieces of the puzzle in Ken’s meteoric rise to fame and his crashing plunge into a never ending and unrelenting battle with depression and pain.

Van moord en getuigenbescherming is echter geen sprake in Kens levensverhaal. Wel van onophoudelijk name dropping. Iedere acteur of actrice met wie Ken ooit een broodje heeft gegeten wordt genoemd. De website bevat zelfs een scan van een brief die Paul Newman, met wie Wahl te zien was in FORT APACHE THE BRONX, schreef aan de eigenaar van de Chicago White Sox om hem ervan te overtuigen Kenny een kans te geven als profhonkballer! Ondanks de eindeloze parade van beroemde namen doet de schrijver hard zijn best om te bewijzen dat Ken boven alles altijd een gewone jongen is gebleven: ‘all the while he never lost touch with his old friends, even getting them parts in movies with him. As a rebel in Tinseltown, and generous to a fault, Ken always sought “real” friendships’. Waarom hij zich dan liet inpalmen door een gold digger en Penthouse Pet die hem berooid achterliet, vermeldt de biografie niet.

Van Penthouse Pet naar Playboy Bunny. Tegenwoordig is Wahl getrouwd met Shane Barbi, de helft van de Barbi Twins. Ken en Barbi zetten zich samen in voor dierenwelzijn. Omdat hij tegenwoordig krap bij kas zit, bood hij zijn Golden Globe aan als beloning voor de gouden tip die zou leiden tot de arrestatie van een kattenkiller. Een terugkeer naar tv of film zit er niet meer in, daarover is de website duidelijk. Misschien maar goed ook. Wahl gelooft dat hij een veelbelovende carrière als leading man tegemoet ging na zijn vertrek uit Wiseguy, maar zijn eerste film na die serie was een DIE HARD rip off van de maker van IRON EAGLE en SUPERMAN IV: THE QUEST FOR PEACE. Wees eerlijk, wat voor carrière heb je als je grote stervehikel een computergame als dit oplevert?

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 12 februari 2013.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!