richard-hatch-300x400
richard-hatch-300x400
Nieuws
1 oktober 2011

Map to the Stars: Richard Hatch

richard-hatch-300x400

De sterren op het wereldwijde web zijn haast niet te tellen. Maar wie langs de fonkelende en stralende exemplaren kijkt, wordt nog wel eens het zwakke schijnsel of de pulsar van een opgebrand of uitgedoofd exemplaar gewaar. Dit keer richt Schokkend Nieuws de telescoop  de website van Richard Hatch.

Arme Richard Hatch. Loopt jaren te leuren met het idee voor een doorstart van Battlestar Galactica, de serie waarin hij eind jaren zeventig gestalte gaf aan Captain Apollo, besluit Universal de reeks in 2004 aan een restyling te onderwerpen zonder hem daarin te kennen. En dat terwijl Hatch de mythologie al jaren in leven houdt met zelfgeschreven boeken over de galactica en bovendien de moeite had genomen om in eigen beheer een trailer te draaien van Battlestar Galactica: The Second Coming.

Die trailer is overigens niet terug te vinden op www.richardhatch.com. Maar zo is er wel meer niet terug te vinden. De pagina over zijn ‘workshops and seminars’ is niet beschikbaar. De online store evenmin. Daarnaast is de kalender al meer dan twee jaar niet bijgewerkt en stamt de laatste nieuwsbrief van Hatch himself van februari 2003. Daarin klaagt hij over de plannen van Universal om een nieuwe Galactica te maken, zonder hem, met als target audience de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar. ‘Well I, for one, want to create stories that reach out to all generations and cultures. Stories that are highly entertaining, but confront, challenge and explore our personal, social and philosophical agendas and issues. We’re all in this together. We will not succeed as a race until we learn how to communicate and work together to solve the problems of this world.’ Ja, dames en heren, het lot van de mensheid hangt af van Battlestar Galactica.

websiteDat Hatch er nogal zweverige noties op na houdt, was al op te maken uit zijn welkomstboodschap, die als WAV-bestand gedownload kan worden en waarin hij reclame maakt voor zijn seminars en workshops: ‘Our company is about providing you with the most powerful, effective and inspiring information, techniques and processes today, for living your dream. (…) If you’re tired of struggling and beating your head against the wall or if you just want to add a few zero’s to your bottom line, then please attend our powerful, life changing bootcamps and seminars. And let us teach you the easy way, what we learned the hard way.’

Het lijkt erop dat Hatch zelf moe werd van struggling en beating zijn head against the wall. De man liep immers niet alleen jaren vruchteloos te leuren met zijn idee om de oude Galactica uit de mottenballen te halen, ook zijn poging om de serie The Great War of Magellan van de grond te krijgen mislukte, ondanks een 17 minuten durende promoreel die, u raadt het al, niet meer op de site te zien is. Als de man van de powerful, effective and inspiring information, techniques and processes zijn dromen al niet kan waarmaken, waarom zouden sterfelijke zielen als wij dat dan wel kunnen? Wellicht is Hatch ook tot dat inzicht gekomen en doekte hij daarom zijn virtuele motivatiewinkeltje op. Of wilde Hatch gewoon wat zero’s aan zijn bottom line toevoegen? Hoe dan ook, in 2004 accepteerde hij een rol in de nieuwe Galactica, dat overigens een groter succes werd dan de oorspronkelijke serie ooit was geweest.

Nog een levensles die Hatch ‘the hard way’ moest leren en die hij zijn studenten ‘the easy way’ meegeeft: if you can’t beat ‘em, join ‘em.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in SN #80, winter 2008.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!