Eraserhead 300x428
Eraserhead 300x428
Nieuws
13 november 2017

Lynchtijd!

Eraserhead 300x428DAVID LYNCH | We zijn amper bekomen van de koffie en kersentaart, of onze volgende Lynch-afspraak staat alweer op de agenda. Vanaf 23 november brengt EYE Filmmuseum de 4K-restauratie van ERASERHEAD in de bioscopen, samen met de documentaire DAVID LYNCH: THE ART LIFE.

Tijdens de nachtelijke première op het Filmex Film Festival (Los Angeles) in 1977 waren de twee dozijn bezoekers van Lynch’ debuutfilm met stomheid geslagen. Het applaus liet na afloop zelfs even op zich wachten. In Nederland zou ERASERHEAD pas in 1983 te zien zijn. Mettertijd verwierf de film echter een reputatie als cultmeesterwerk. Verplichte kost dus voor alle zelfverklaarde Lynchfans en horrorliefhebbers die de ‘CITIZEN KANE van de horrorfilm’ nog nooit hebben gezien.

Verontrustende ervaring

Lynch’ vertelling over Henry Spencer (Jack Nance), een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt, viel de meeste filmcritici zwaar op de maag. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, onderstreept door een macabere industriële soundtrack.

Onder kunst- en horrorliefhebbers gold de film als een meesterlijke groteske. De manier waarop Lynch de beklemming verbeeldde van een stel dat een mutant als kind baart, een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt, was zowel aangrijpend als angstaanjagend. ‘A dream of dark and troubling things’, zei Lynch over zijn debuut.

Heruitbreng op 4K

EYE Filmmuseum brengt de digitale 4K-restauratie uit in Nederland. De restauratie werd in 2014 voltooid en kwam tot stand onder supervisie van de regisseur in samenwerking met mediaconcern CBS en het Franse filmproductie- en distributiebedrijf MK2 films. De heruitbreng bevat de originele stereosoundtrack en doet recht aan het experimentele sounddesign van Alan R. Splet en Frederick Elmes’ betoverende zwartwitcamerawerk.

 Meer info en overzicht landelijke vertoningen

Documentaire en tentoonstelling

Tegelijk met de uitbreng van ERASERHEAD brengt EYE de documentaire DAVID LYNCH: THE ART LIFE in de bioscoop. Hierin gaat Lynch, scharrelend in zijn atelier in de heuvels van Hollywood, terug naar de wortels van zijn creativiteit; hij vertelt over zijn jeugd, zijn ouders, de vroege jaren aan de kunstacademie in Philadelphia en hoe de schilderkunst zijn oeuvre heeft bepaald. Zijn kunstwerken die voorbijkomen sluiten daar in een slimme montage op aan.

De uitbreng van de documentaire loopt vooruit op de grote David Lynch-overzichtstentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum Maastricht, te zien vanaf eind november 2018. De solo is de eerste museale presentatie van het oeuvre van David Lynch in Nederland. Tijdens de tentoonstelling presenteert Lumière Cinema (Maastricht) een landelijk filmprogramma rond zijn werk.

Meer info en overzicht landelijke vertoningen

N.B. Lees meer over hoe de kunst van David Lynch in relatie staat tot zijn films in onze reportage over de tentoonstelling Dark Splendor in SN #85 (voorjaar 2010).

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!