Operation Lune Schokkend Nieuws
Operation Lune Schokkend Nieuws
Nieuws
9 juli 2012

Lezing: onthullingen over Kubrick

Operation Lune Schokkend NieuwsJe hebt nog tot 9 september de tijd om in EYE, het nieuwe Filmmuseum te Amsterdam, te gaan genieten van de Stanley Kubrick-tentoonstelling. Deze datum mag je in elk geval niet missen: de Kubrick-lezing van Bart van der Put op donderdag 12 juli.

Bart van der Put is filmcriticus van Het Parool en Schokkend Nieuws-medewerker van het eerste uur. Hij zal, in het kader van de overzichtstentoonstelling Stanley Kubrick: The Exhibition, een van de meest spraakmakende mockumentary’s aller tijden inleiden. OPÉRATION LUNE (William Karel, 2002) onthult namelijk dat de maanlanding van 20 juli 1969 helemaal niet écht gebeurd is. Het was een knap staaltje propaganda van de CIA, waarvan slechts een kleine kring hooggeplaatste politici op de hoogte was. En de regisseur van het ‘live televisieverslag’… Stanley Kubrick.

Wie in 2003 halverwege het televisieprogramma inschakelde (de VPRO zond OPÉRATION LUNE op 12 februari van dat jaar uit) tuinde er met open ogen in. Niet in de laatste plaats omdat de weduwe Kubrick, astronaut Buzz Aldrin en ‘insiders’ Henry Kissinger en Donald Rumsfeld aan de grap meewerkten.

Dat de maanlanding gefilmd zou zijn door Kubrick is slechts één van de vele fantastische verhalen die de ronde doen over de beroemde regisseur. Bart van der Put zal in zijn lezing de ‘vreemde verschijnselen’ in Kubricks oeuvre belichten, die onder de fans aanleiding geven tot de meest fantastische, paranoïde theorieën. En hij zal in zijn geïllustreerde betoog natuurlijk ook zijn liefde verklaren aan ‘de kosmische odyssee, mechanische sinaasappel, metalen huls en andere verschijnselen uit het rijke oeuvre van de filmmaker.’

Lezing Bart van der Put + Opération Lune
Donderdag 12 juli, 19.00 uur.
IJpromenade 1, Amsterdam-Noord
www.eyefilm.nl

Stanley Kubrick: The Exhibition
21 juni – 9 september 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!