Nieuws
23 oktober 2008

Les in J-horror

Tot 15 januari 2009 kunnen studenten en filmtheaterbezoekers deelnemen aan de Rotterdam Film Course van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Waarom is dat Schokkend Nieuws? Omdat zij in veertien steden les krijgen in Aziatische horror!

Hungry Ghosts: the supernatural in Asian cinema heet de cursus van een dag. De voertaal is Engels en de lessen worden gegeven door Wim Franssen (docent beeldcultuur aan de Universiteit Tilburg), Jeroen de Jong (werkzaam bij Kunst en Cultuur Gelderland als regiocoördinator Gebiedsgericht Cultuurbeleid), Jan Salden (filmrecensent van radio-omroep L-1) en Rada Šešić (filmjournaliste, filmmaakster en IFFR-scout.

Het persbericht legt uit: ‘Aan de hand van filmfragmenten, de korte film BOX (Miike Takashi, 2004) en de speelfilm NANG NAK (Nonzee Nimibutr, 1999), wordt nader ingegaan op de cultuurhistorische context van de films, de rol van traditie, (bij)geloof en esthetiek. De dag wordt afgesloten met de Thaise box office hit SHUTTER (Banjong Pisanthanakun & Parkpoom Wongpoom, 2004).’

Het IFFR organiseert de filmcursus ieder jaar in samenwerking met universiteiten, hogescholen en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Het thema dit jaar sluit aan bij Hungry Ghosts, een themaprogramma van het komende IFFR waarin nieuwe Aziatische spookfilms te zien zullen zijn.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor studenten aan het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Het cursusgeld bedraagt € 15 (lange versie) of € 10 (korte versie). Studenten melden zich (uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursusdag) aan en betalen bij de contactpersoon van de eigen onderwijsinstelling.

Ook niet-studenten kunnen aan de cursus deelnemen. Filmtheaters in Delft, Bussum, Alkmaar en Amersfoort bieden de cursus aan voor hun reguliere bezoekers. Kaartjes voor de cursusdag of –avond zijn verkrijgbaar aan de kassa. Het cursusgeld verschilt per theater en is afhankelijk van de lengte van het programma.

Deelnemers ontvangen naast hun toegangsbewijs ook een reader met artikelen, essays en interviews. Bovendien krijgen ze in januari een uitnodiging om deel te nemen aan het vervolg van de cursus tijdens de aankomende editie van het IFFR (21 januari tot en met 1 februari 2009). Voor Rotterdam Film Course-bezoekers staat dan een gratis filmvertoning met inleiding op het programma.

Data Rotterdam Film Course voor studenten
Vrijdag 31 oktober, Utrecht, ’t Hoogt
Donderdag 13 november, Enschede, Concordia Cinema
Woensdag 19 november, Maastricht, Lumière Cinema
Vrijdag 21 november, Tilburg, Filmfoyer Tilburg
Woensdag 26 november & maandag 12 januari, Nijmegen, LUX
Vrijdag 28 november, Amsterdam, Filmtheater Rialto
Woensdag 3 december, Breda, Chassé Cinema
Maandag 8 december, Den Haag, Filmhuis Den Haag
Woensdag 10, maandag 15 en donderdag 18 december, Rotterdam, Theater Lantaren/Venster

Data Rotterdam Film Course voor filmtheaterbezoekers
Zaterdag 25 oktober, Delft, Filmhuis Lumen
Dinsdag 4 november, Bussum, Filmhuis Bussum
Woensdag 7 januari, Alkmaar, Filmtheater Provadja
Donderdag 15 januari, Amersfoort, Filmtheater de Lieve Vrouw

Meer informatie: www.filmfestivalrotterdam.com

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!