Gisteren startte, onder grote publieke belangstelling, het unieke retrospectief dat de Amsterdamse Melkweg wijdt aan duivelskunstenaar Klaus Kinski.
Van 10 maart tot 4 april staat de Melkweg stil bij de carrière van Klaus Kinski: kunstenaar, kemphaan en cultster. Met zijn unieke kop en grillige temperament was de acteur een van de markantste figuren uit de Europese filmgeschiedenis. Kinski werd in 1926 geboren in Polen, groeide in Duitsland uit tot een theaterfenomeen en was in de jaren 60 en 70 te zien in maar liefst 122 films. Hij overleed in 1991.
In de Melkweg Mediaroom kunt u zich laven aan posters en filmfragmenten van Kinski. In de fotogalerie zijn unieke Kinski-portretten te zien van fotograaf Beat Presser. De Melkweg Cinema vertoont maar liefst 21 films uit Kinski’s omvangrijke en diverse oeuvre.
Kinski brak bij het grote publiek door met de verfilmingen van de misdaadromans van Edgar Wallace. In DAS INDISCHE TUCH (1963) DIE BLAUE HAND (1967), DOPPIA FACCIA / LIZ AND HELEN (1969) kunt u zelf zien hoe hij de show steelt. En dat gebeurt ook in PER QUALCHE DOLLARO IN PIU / FOR A FEW DOLLARS MORE (1965), IL GRANDE SILENZIO / THE GREAT SILENCE (1968) en de twee andere spaghettiwesterns die tijdens het retrospectief te zien zijn. Wereldberoemd werd de acteur door zijn turbulente samenwerking met Werner Herzog, die vijf meesterlijke films maakte met MEIN LIEBSTER FEIND (1999). Die documentaire over, en Herzogs films met Kinski draait de Melkweg Cinema allemaal. De speeldata van FITZCARRALDO (1982), NOSFERATU; PHANTOM DER NACHT (1979) en al dat andere moois vindt u op: