el-topo
el-topo
Nieuws
22 mei 2012

Jodorowsky in Worm

el-topo Dat wordt smullen voor de liefhebbers van de surrealistische cinema van Alejandro Jodorowsky. Worm in Rotterdam vertoont de gerestaureerde versies van THE HOLY MOUNTAIN en EL TOPO op 35 mm én zijn debuut FANDO Y LIS uit 1965.

Wat moeten we nog zeggen? ‘EL TOPO (1970) gaat over een spiritueel pad dat de door Jodorowsky zelf vertolkte killer aflegt. Het is een trip in de geografische en psychedelische betekenis van het woord en een egotrip in psychologisch opzicht, want de maker en spil van de film schopt het van een macho-Mozes tot een verlichte Messias die bergen lijkt te verzetten. Vergeet John Wayne en Clint Eastwood, deze cowboy schiet niet alleen beter, hij treft zelfs doel zonder zijn pistool te trekken. Hij ontstijgt het fysieke. Hij weet meer dan wij.’ Aan het woord is Bart van der Put die EL TOPO  in zijn recensie in Schokkend Nieuws #74, zondermeer de ‘moeder aller cultfilms’ noemde.

Kevin Toma was in 2002 al even overdonderd door THE HOLY MOUNTAIN (1973)
‘Als toeschouwer ben je eenvoudigweg uitgeleverd aan deze visuele psychedelica. Soldaten met gasmaskers en gevilde-honden-op-stok marcheren voorbij ijverig strijkende arbeidsters. De Spaanse verovering van Mexico wordt nagespeeld met padden en leguanen, onder begeleiding van het strijdlied ‘Eins, zwei, drie, vier, fünf!’. Een piepjong, in lingerie gestoken meisje wordt betast door een oude man wiens ogen van glas blijken te zijn. Taferelen die door hun even duizelingwekkende als effectieve opeenstapeling van symbolen iedere interpretatie tarten, zo niet overbodig maken.’

Niet te missen, dus. Het is, volgens Worm-programmeur Peter Taylor, voor het eerst dat EL TOPO en THE HOLY MOUNTAIN in de volledig gerestaureerde versie op 35mm worden vertoond in Nederland. Beide films waren lang buiten distributie als gevolg van een conflict tussen Jodorowsky en producent Allen Klein. De toenmalige manager van The Beatles bood Jodorowsky na het succes van EL TOPO een miljoen dollar aan om THE HOLY MOUNTAIN te maken. Dat leek mooi, maar toen Jodorowsky daarna weigerde de sadomasochistische roman Histoire d’O te verfilmen, staakte Klein acuut iedere distributie van de twee eerder gemaakte films.  De restauratie en dvd-distributie van EL TOPO en THE HOLY MOUNTAIN werd pas mogelijk na 2007, kort voor Klein’s overlijden. Tot die tijd waren de liefhebbers aangewezen op illegale festivalvertoningen.

Een bijzondere gelegenheid, dus. Taylor: ‘Hoewel velen die films wel kennen, zijn er maar heel weinig mensen die ze ook op 35mm in de bioscoop hebben gezien. Dit wordt absoluut een groots evenement!’

Worm
Boomgaardsstraat 71
3012 Rotterdam
www.worm.org

Vrijdag 25 mei, 20.00 uur  | FANDO Y LIZ (1968, digibeta)
Vrijdag 15 juni, 20.00 uur | EL TOPO (1970, 35mm)
Woensdag 20 juni, 20.00 uur | EL TOPO (1970, 35mm)
Zaterdag 30 juni, 21.00 uur | THE HOLY MOUNTAIN (1973, 35mm)
Woensdag 4 juli, 20.30 uur | THE HOLY MOUNTAIN (1973, 35mm)

 

22 mei 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!