SN93 32 TheLodger
SN93 32 TheLodger
Nieuws
1 december 2011

Je lievelings-Hitchcock in de bios zien?

 SN93 32 TheLodgerEerder berichtten we al dat het British Film Institute (BFI) geld zocht om negen vroege films van Hitchcock te restaureren. Kennelijk is de actie succesvol gebleken, want vanaf juni volgend jaar worden THE PLEASURE GARDEN (1925) en THE LODGER (1926) in gerestaureerde versies vertoond. Ook de overige ‘Hitchcock 9’ worden een voor een weer uitgebracht. En dat is alleen nog maar het openingssalvo: er komt een volledig retrospectief van de master of suspense.

De wereldpremière van de gerestaureerde versie van THE PLEASURE GARDEN is helaas al helemaal volgeboekt. THE LODGER gaat op zaterdag 21 juni 2012 in re-première in de Barbican Hall, voorzien van een nieuwe score die live zal worden uitgevoerd door het London Symphony Orchestra. Dat lijkt nog ver weg, maar de kaarten zijn binnenkort hier al te boeken en ongetwijfeld zó weg.

Kino Cadavre, de rubriek waarin Paul Rübsaam de beelden uit het vooroorlogse horror- en genrefilmbedrijf weer tot leven brengt, staat in Schokkend Nieuws #93 uitgebreid stil bij THE LODGER: ‘De jongeman aan de deur (Ivor Novello) zegt gekomen te zijn voor de vrijstaande kamer op de eerste verdieping. Hij is nerveus, maar gedraagt zich keurig en blijkt zelfs bereid een maand huur vooruit te betalen. Dus waagt Mrs Bunting het er maar op. De verloofde van Daisy, een detective van Scotland Yard, vertrouwt de nieuwe huurder echter voor geen cent. Is hij The Avenger? Of is hij toch onschuldig?’

‘De keuze voor Ivor Novello als Jack the Ripper-achtig personage,’ vervolgt Rübsaam, ‘bracht anno 1927 de nodige complicaties met zich mee. Deze uit Wales afkomstige zanger, componist en acteur was destijds zo immens populair in Engeland dat het ondenkbaar zou zijn dat hij aan het eind van de film werd ontmaskerd als moordenaar. Daarom eisten de producenten van het Britse Gainsborough Pictures van de jonge Alfred Hitchcock dat zijn onschuld zou blijken. Uitgerekend met deze knieval deed de toekomstige Sir Alfred zijn voordeel. Het onschuldige personage dat ten onrechte voor een misdadiger wordt aangezien, keert in zijn latere films regelmatig terug (onder andere in SPELLBOUND (1945), THE WRONG MAN (1956) en NORTH BY NORTHWEST (1959)). De regisseur zelf noemde in een interview met François Truffaut THE LODGER om die reden de eerste echte Hitchcock.’

Je zou THE LODGER dus eigenlijk niet over mogen slaan, maar wil je toch liever de door Dalí geïllustreerde droomscène uit SPELLBOUND, de iconische douche-scène uit PSYCHO of the vogelaanvallen uit THE BIRDS op het grote scherm zien, houd dan het programma van het British Film Institute vanaf deze zomer in de gaten. Een mooi excuus voor een weekendje Londen, lijkt ons!

http://www.bfi.org.uk/whatson/bfi_southbank/film_programme

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!