Nieuws
14 april 2010

Imagine van start

Het wachten is voorbij. Vandaag start het Imagine – 26ste Amsterdam Fantastic Film Festival. Van 14 tot en met 24 april, kunt u in het Amsterdamse Filmtheater Kriterion weer genieten van fantasy, horror, thrillers, sciencefictionfilms, anime en films die zich niet zo makkelijk in een hokje laten duwen.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de openingsfilm vanavond: MARY AND MAX, een ontroerende klei-animatiefilm voor volwassenen. Het geldt zeer zeker ook voor TROLL 2 (Claudio Fragasso, 1990), een film met een grote schare fans. Imagine draait de film tweemaal tijdens het onderdeel Eyes Wide Open en laat hem vooraf gaan door een hilarische documentaire die de film wel in een hokje durft te plaatsen: de BEST WORST MOVIE ooit.

Er zijn dit jaar twee interessante themaprogramma’s: Eastern Promises en Retro-magie. Over het eerstgenoemde onderdeel, gewijd aan Oost-Europese films, schreven we reeds op deze site. Retro-magie is geheel gewijd aan genrehommages en parodieen. Terwijl 3D, CGI en andere moderne technieken de gewone bioscoop bestormen kunt u bij Imagine terecht voor hedendaagse films die het nog doen zoals vroeger: de blaxploitation spoof BLACK DYNAMITE (Scott Sanders, VS); de Old Dark House-parodie DARK AND STORMY NIGHT (Larry Blamire, VS); AMER (Helene Cattet & Bruno Forzani, Belgie/Frankrijk), gemaakt in de stijl van de Italiaanse thrillers en horrorfilms van de jaren 70, en THE HOUSE OF THE DEVIL (Ti West, VS), dat de illusie wekt in de hoogtijdagen van de slasherfilm te zijn gemaakt. In ISLAND OF DREAMS (Tetsuichiro Tsuta, Japan), tot slot, keren we terug naar de Japanse cinema van begin jaren 60.

Uiteraard ontbreekt het bijzondere shorts-programma niet. En in Tuschinski kunt op zaterdagnacht 17 april weer als vanouds genieten van The Night of Terror. U gaat een lange nacht tegemoet met een van de bruutste line-ups in jaren: REC 2 (Jaume Balaguero, Paco Plaza); THE CRAZIES (Breck Eisner); LA HORDE (Yannick Dahan, Benjamin Rocher) en de Japanse splatterfilm VAMPIRE GIRL VS. FRANKENSTEIN GIRL (Yoshihiro Nishimura, Naoyuki Tomomatsu).

Behalve een mooi programma belooft Imagine ook weer een aantal bijzondere gasten. Uwe Boll, bijvoorbeeld, de omstreden regisseur van HOUSE OF THE DEAD, ALONE IN THE DARK en BLOODRAYNE. Boll (zie ook het interview in SN 81) wordt gehaat door veel filmcritici en gamefans, maar weet met het onverbiddelijke RAMPAGE wel te overtuigen. De Britse filmcomponist Simon Boswell geeft op maandag 19 april een masterclass over filmmuziek, getiteld Het Luisterend Oog. Boswell componeerde de score van Dario Argento’s PHENOMENA en werkte met o.a. Alejandro Jodorowsky, Richard Stanley, Clive Barker en Danny Boyle. Hoe verliep de samenwerking met al die uiteenlopende talenten? Wat maakt een goede horror of thriller score?

En natuurlijk is ook Dick Maas te gast. De Nederlandse regisseur zit midden in de opnames van zijn nieuwe horrorfilm SINT maar de maker van o.a. DE LIFT en AMSTERDAMNED heeft vanavond wel tijd om de Career Achievement Award in ontvangst te nemen. Op donderdag 15 april (14.00 uur. Kriterion 1, toegang gratis) komt hij bovendien tekst en uitleg geven bij drie van zijn minder bekende films: de zwarte komedie ADELBERT (1977, 32 min.), LONG DISTANCE (2003, 4 min.) en THE YOUNG INDIANA JONES CHRONICLES: TRANSYLVANIA, JANUARY 1918 (1993, ca. 50 min.). Indy voert aan het einde van de Eerste Wereldoorlog een levengevaarlijke missie uit op de geboortegrond van… Vlad de Spietser. Een van de griezeliger afleveringen uit de door George Lucas geproduceerde serie.

Het volledige programma, de volledige gastenlijst en de laatste nieuwtjes en blogs vindt u hier.

Imagine: 14 t/m 24 april 2010
Filmtheater Kriterion
Roetersstraat 170, Amsterdam
Bezoek de festivalwebsite.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!