Nieuws
27 april 2009

Imagine: The right one won

17.000 filmliefhebbers bezochten dit jaar het IMAGINE filmfestival. Het Zweedse vampierjuweel LET THE RIGHT ONE IN was hun favoriet.

IMAGINE, van 16 tot 25 april, werd iets minder bezocht dan vorig jaar, maar bood wel weer een mooie collectie bijzondere genrefilms. Opvallend veel keiharde horror dit jaar, een Brits themaprogramma en bijzondere sciencefiction.

Op de slotavond bleek dat de publieksprijs, de Silver Scream Award, is gewonnen door LET THE RIGHT ONE IN (Låt den rätte komma in) van de Zweedse filmmaker Tomas Alfredson. Op de tweede plaats in de publieksenquête eindigde het geestige STINGRAY SAM (Cory McAbee, VS 2008). De Thaise knokfilm CHOCOLATE (Prachya Pinkaew, Thailand 2008) eindigde als derde.

De jury, bestaande uit Eddy Terstall (regisseur), Gerhard Busch (VPRO Gids) en Guido van Driel (striptekenaar) maakte bovendien de winnaar bekend van de Black Tulip 2009, de juryprijs van IMAGINE. ‘Die prijs gaat naar een film die het horrorgenre ver oversteeg, en liet zien dat ieder pispaaltje eigenlijk een vampier als vriendin zou moeten hebben,’ aldus de jury. Kortom, ook de juryprijs ging naar LET THE RIGHT ONE IN. Regisseur Tomas Alfredson dankte het publiek en de jury hartelijk per video. LAKE MUNGO van de Australische filmer Joel Anderson, kreeg een speciale juryvermelding. In de publieksbeoordeling deed de film het slecht maar de jury vond het: ‘Een vaardige en geslaagde uitvoering van het nepdocu-concept. De regie was zo strak en het spel van de talking heads zo realistisch, dat het des te opmerkelijker is dat het hier een debuutfilm betrof.’

De Méliès-jury, bestaande uit Martin Koolhoven (regisseur), Clementine van Wijngaarden (VARA Gids) en Hisko Hulsing (animator/striptekenaar), kende de Zilveren Méliès 2009 voor de Beste Europese Fantastische Film van IMAGINE toe aan BEFORE THE FALL (Tres Días). Uit het juryrapport: ‘De winnaar van de Zilveren Méliès is met recht een fantastische film: het mengt naar hartelust elementen uit het genre van de horror, Apocalyps, seriemoordenaarfilm, drama, zelfs romantiek en heeft daarbij een licht filosofische inslag: is de mens voorbestemd om zijn instincten te volgen, zelfs als hij weet dat elke actie futiel is in het licht van een snel naderende Apocalyps?’ BEFORE THE FALL is door de winst in Amsterdam automatisch genomineerd voor de Gouden Méliès 2008. De uitreiking van de Méliès Awards vindt plaats in oktober tijdens de 42ste editie van het Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya in Spanje.

Door dezelfde jury werd de Noorse korte film COLD AND DRY (Tørt og kjølig) genomineerd voor de Gouden Méliès 2009 in de categorie Beste Korte Europese Fantastische Film. ‘Nooit geweten dat de Noren zoveel humor hadden,’ schreef de jury over de film. Regisseur Kristoffer Joner bewees dat nogmaals door in zijn digitale dankwoord te verschijnen onder de bulten en blauwe plekken. ‘I’m going through a tough divorce right now, but: thank you.’

LET THE RIGHT ONE IN en de Brit-horror DONKEY PUNCH draaien op dit moment in de reguliere bioscopen. THE LAST HOUSE ON THE LEFT gaat op 11 juni in première en voor de IMAGINE-verrassingsfilm LESBIAN VAMPIRE KILLERS zult u nog tot 25 juni moeten wachten. Dat duurt lang. Beter is het daarom er volgend jaar weer vroeg bij de zijn. De volgende editie van IMAGINE staat gepland voor 14 – 24 april 2010.

De volledige publieksbeoordeling, de blogs en de talloze video’s vindt u nog steeds op: www. Imaginefilmfestival.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!