KillerJoe
KillerJoe
Nieuws
24 april 2012

Imagine slotfilm: Killer Joe

KillerJoeDe slotfilm van het Imagine filmfestival is zojuist bekend gemaakt, en het is een knaller! KILLER JOE van niemand minder dan William Friedkin! Schokkend Nieuws had een interview met de legendarische regisseur van THE FRENCH CONNECTION en THE EXORCIST.

Met KILLER JOE bewijst William Friedkin dat hij op 76-jarige leeftijd nog lang niet is uitgerangeerd. De Oscarwinnaar (voor THE FRENCH CONNECTION) en regisseur van THE EXORCIST, volgens velen de beste horrorfilm aller tijden, maakte een zwart-komische maar tegelijk vreselijk verontrustende film over een Texaans trailer trash gezin dat zichzelf door een moorddadig plan steeds dieper in de nesten werkt. Niet in de laatste plaats doordat ze de deur hebben opengezet voor de charmante Killer Joe Cooper…

Chris (Emile Hirsch), een niet al te snuggere Texaanse jongen, staat in het krijt bij een lokale gangsterbaas. Als hij zijn schulden niet betaalt, gaat hij eraan. Wat te doen? Zijn moeder heeft een vette levensverzekering, zo heeft hij gehoord. Hij heeft ook gehoord over Killer Joe Cooper (Matthew McConaughey), een rechercheur bij de Dallas Police Department die bijklust als huurmoordenaar. ..

William Friedkin: “Er bestaat een mythe dat het Amerikaanse gezin hecht is, dat het bij elkaar wordt gehouden door liefde. De werkelijkheid is anders, de werkelijkheid lijkt meer op KILLER JOE. Het Amerikaanse gezin is grotendeels dysfunctional. De kloof tussen kinderen en hun ouders komt in KILLER JOE aan bod. Je hebt een zoon die zijn moeder wil laten vermoorden – voor geld! – en een vader die zonder blikken of blozen met dat plannetje instemt.”

Horrorfans weten dat Matthew McConaughey zijn carrière ooit begon in het niet al te beste THE RETURN OF THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE. Daarin speelde hij met enthousiasme de rol van een lid van de bloeddorstige kettingzaagfamilie. Sinds hij de Hollywood A-list heeft bereikt, zien we hem vooral in romantische komedies of feelgood-drama’s. Killer Joe Cooper is een geweldige rol voor McConaughey, maar zijn fans zullen even moeten slikken.

Friedkin: “Matthew staat bekend om zijn romantische komedies omdat hij zo knap is. Maar hij heeft een duistere kant en die wil hij aanwenden om zijn repertoir uit te breiden. Hij benaderde mij voor de rol. Hij groeide op in de buurt waar deze film zich afspeelt. Hij kent die mensen. Hij begrijpt ze. Ik heb hem maar weinig aanwijzingen hoeven geven.”

Met name in de laatste twintig minuten gaat McConaughey behoorlijk uit zijn dak. De schokkende finale leverde Friedkin een strenge NC-17 rating op van de Amerikaanse filmkeuring. Daarmee zijn de kansen van KILLER JOE in de grote Amerikaanse bioscoopketens verkeken. Overwoog Friedkin om aanpassingen te doen?

“Geen moment, want die bioscopen zouden de film ook niet draaien als hij een R-rating had gekregen. Gelukkig staan niet alle bioscopen in Amerika onder invloed van de religious right. De producenten zijn wel tegen de rating in beroep gegaan, maar dat hebben we verloren met dertien stemmen tegen nul. We maakten geen enkele kans.”

Net als zijn vorige film BUG (2006) is KILLER JOE  gebaseerd op een toneelstuk van Tracy Letts, die zelf ook het scenario schreef. Wat trekt Friedkin aan in het werk van Letts?

“Hij en ik hebben hetzelfde wereldbeeld. Hij won onlangs een Pulitzer en een Tony Award voor een nieuw toneelstuk. Maar het is zijn oudere werk, dat hij voor mij tot filmscenario’s bewerkte, waarmee ik een verwantschap voel. Er zit zoveel waarheid in zijn personages. Hij spaart hen niks.”

Het volledige interview verschijnt in de William Friedkin-special in Schokkend Nieuws #97, augustus 2012.

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!