imagine2015 artwork
imagine2015 artwork
Nieuws
18 maart 2015

Imagine 2015

imagine2015 artworkIMAGINE 2015 | Vandaag start de kaartverkoop van het Imagine Film Festival! Van 8 t/m 18 april kun je in EYE Amsterdam genieten van zo’n vijftig mooie, spannende en intelligente horror- en sciencefictionfilms, masterclasses en lezingen, én The Night of Terror.

Robots zijn dit jaar het thema en EX MACHINA is daarom de officiële openingsfilm op 8 april, een intense scifi-film van Alex Garland. De scenarist van 28 DAYS LATER, SUNSHINE en DREDD maakt zijn regiedebuut met een stijlvolle film over twee mannen en een mooie vrouwelijke robot.

Daarnaast heeft Imagine dit jaar, en tegelijkertijd, voor het eerst ook een publieksopening: EVERLY met Salma Hayek als kick ass bitch. Minder stijlvol misschien, maar wel lekker pulpy!

Het robot-themaprogramma wordt stevig aangepakt. Eric Postma, hoogleraar Artificiële Intelligentie aan de Universiteit van Tilburg, Vanessa Evers (Human Media Interaction Group, Universiteit Twente) en Anneke Smelink (Radboud Universiteit Nijmegen) komen over robots vertellen. En best of all: animatronics-expert en robot-designer Mark Setrakian komt een masterclass geven over zijn werk voor o.a. HELLBOY, MEN IN BLACK en PACIFIC RIM!

Nog meer robots vind je in UNCANNY, THE SIGNAL, YOUNG ONES en één van de vier korte filmprogramma’s. Nog meer robots en monsters? Cinema Egzotik vertoont tijdens Imagine een double bill van ALIENS (op 70mm) en TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY. Wees er wel snel bij, want de kaartverkoop gaat heel snel!

Over ALIENS gesproken: Imagine brengt ook een hommage aan de vorig jaar overleden H.R. Giger, met gasten, kunstwerken én een documentaire over de man die een van de meest iconische monsters uit de filmgeschiedenis ontwierp.

mt_ignore: Giger 600

Imagine telt dit jaar trouwens niet één, niet twee, maar drie masterclasses. Bob Murawski, samen met zijn echtgenote Oscarwinnaar voor THE HURT LOCKER, komt vertellen over zijn werk als editor voor o.a. Sam Raimi’s ARMY OF DARKNESS, SPIDER-MAN 1 t/m 3 en  DRAG ME TO HELL D.o.p. Manuel Dacosse kennen we van zijn oogverblindende camerawerk voor SN-favorieten AMER en L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS. Ook hij komt vertellen over zijn werk, o.a. over zijn bijdrage aan ALLELUIA, de nieuwe van Fabrice Du Welz (CALVAIRE, VINYAN), die ook in het hoofdprogramma is opgenomen.

Maar het draait natuurlijk vooral om de films. Zoals THE FORBIDDEN ROOM van het Canadese buitenbeentje Guy Maddin. Of wat te denken van LOST RIVER, het regiedebuut van Ryan Gosling? Lachen kun je met BLOODY KNUCKLES, de romkom-horror CLINGER en de zombiefilm LIVE AFTER BETH. En echt griezelen doe je bi V/H/S: VIRAL of dé buzz-film van dit jaar: IT FOLLOWS

Dat er wat personele overlap met de redactie van Schokkend Nieuws is zal de oplettende lezer niet onbekend zijn, maar het is dit jaar voor het eerst dat Schokkend Nieuws ook zélf een voorstelling zal verzorgen tijdens Imagine. Zorg dat je erbij bent op 16 april, 19.35 uur, voor Schokkend Nieuws presenteert: LOST SOUL: THE DOOMED JOURNEY OF RICHARD STANLEY’S ISLAND OF DR. MOREAU (David Gregory, 2014). Redactielid Hedwig van Driel zal voorafgaand aan deze fantastische documentaire vertellen over Stanley’s amusante Terminator-kloon HARDWARE(1990), DUST DEVIL (1992) én de eerdere Dr. Moreau-films!

Nog een paar laatste Schokkend Nieuws kijkktips: De beste hippe soundtrack vind je in het Hongaarse LIZ, THE FOX FAIRY; voor een intense Gaspar Noé-achtige helletocht door het regenachtige Mumbai meld je je bij SUNRISE, terwijl BETI AND AMARE je dit jaar voor het eerst meeneemt naar Afrika: voor een soort Onze Wereld-kalender, maar dan met een low-budget alien. Verrassend – maar ja, dat is Imagine elk jaar natuurlijk.

8 t/m 18 april
Imagine
EYE, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!