Yoda
Yoda
Nieuws
8 februari 2013

I.M. Stuart Freeborn

Yoda Stuart Freeborn, de Brit die het uiterlijk van STAR WARS’ Yoda en Chewbacca ontwierp, overleed afgelopen woensdag op 98-jarige leeftijd.

De cv van Freeborn, die alledrie zijn zoons overleefde, gaat terug tot 1936, toen hij voor de film REMBRANDT van regisseur Alexander Korda zijn eerste make-up-werk afleverde. Voor liefhebbers van fantastische cinema kwam hij pas goed in beeld toen hij de vijftig al gepasseerd was. Freeborn is de man die voor Kubricks 2001: A SPACE ODYSSEY (1968) de primaten uit de openingssequentie hun uiterlijk gaf.

In 1976 stond hij aan het hoofd van de afdeling die de make-up-effecten voor THE OMEN verzorgde, maar in de jaren daarna leverde hij zijn belangrijkste bijdragen aan het fantastische genre, met zijn werk voor maar liefst vier SUPERMAN-films en, vooral, de eerste of – in de achterstevoren-telling van George Lucas zelf – laatste STAR WARS-trilogie. Zijn belangrijkste creaties, Yoda en Chewbacca, staan voorgoed in de geheugens geprent van de miljoenen kids die rond 1980 hun filmische vuurdoop beleefden.

Voor wie wil weten waar Freeborn de inspiratie vandaan haalde voor het aandoenlijke oude-mannenhoofdje van Yoda, hier een interview met de bejaarde meestergrimeur.

8 februari 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!