Video Watchdog
Video Watchdog
Nieuws
25 oktober 2016

I.M. Video Watchdog

Video WatchdogR.I.P.| Filmmagazine Video Watchdog stopt ermee, na 27 jaar dé onomstreden ‘Perfectionist’s Guide to Fantastic Video’ te zijn geweest.

Het is treurig nieuws, waarmee Tim en Donna Lucas gisteren kwamen. Na 183 nummers en teruglopende advertentie- en verkoopinkomsten zijn ze gedwongen te stoppen met de druk van hét blad over de fantastische cinema. Aan het enthousiasme lag het niet: een paar jaar geleden nog verrasten zij iedereen met de lancering van een prachtige Digital Library. Gelukkig kun je alle oude nummers nog steeds downloaden, maar nieuwe edities gaan er waarschijnlijk dus niet meer komen. Donna en Tim schrijven: “The coming months will be difficult as we try to figure out what’s next for us, and what awaits Video Watchdog and its readership. Please bear with us during this uncertain time, and we will keep you informed of further developments as they become more definitive.”

Liefhebbers van de Italiaanse genrefilm zouden Tim Lucas moeten kennen van de enorme biografie Mario Bava: All the Colors of the Dark. Hij publiceerde zijn dikke ‘Bava Bijbel’ in 2007, na 32 jaar voorbereiding. Lezers van Sight and Sound herinneren zich misschien nog zijn column NoZone. Fangoria/Gorezone-lezers kennen zijn column Tales from the Attic. En de liefhebbers van dvd’s en blu-rays met mooie extra’s genieten al jarenlang van zijn deskundige commentaar bij bijvoorbeeld EYES WITHOUT A FACE, A VIRGIN AMONG THE LIVING DEAD, DR. PHIBES RISES AGAIN, PLANET OF THE VAMPIRES en vele, vele andere titels. Zijn vrouw Donna verzorgde de vormgeving van Video Watchdog

Deskundigheid, dat is wat Video Watchdog altijd kenmerkte. Begonnen als een gelijknamige column die Lucas vanaf 1985 publiceerde in Video Times-Magazine, ging het magazine in juni 1990 zijn eigen leven leiden. Vooral de obsessieve en precieze liefhebbers liepen ermee weg. Recensies beschreven niet alleen de film en de achtergronden, maar ook de verschillende versies, de beeld- en geluidskwaliteit en, later, de kwaliteit van de digitale transfer. Ondergetekende vond het soms wat té technisch worden, maar smulde dan weer van de prachtige interviews met Vincent Price, Roger Corman, Barbara Steele, David Cronenberg, Clive Barker, Jess Franco en nog een heleboel minder voor de handliggende, maar fascinerende acteurs en regisseurs.

Streng op de feiten, precies als een filmhistoricus, begeestigd als de ware prediker – het was pionierswerk dat Video Watchdog niet alleen de waardering opleverde van medeblaadjesmakers als Schokkend Nieuws, maar ook van grote namen als Quentin Tarantino en Guillermo del Toro. Zelfs de brievenrubriek, waarin vele puntjes op de i werden gezet over films waarvan ondergetekende nog nooit gehoord had, was fascinerend leesmateriaal, met ingezonden brieven van o.a. Christopher Lee en Joe Dante!

Eigenlijk is Video Watchdog een beetje aan zijn succes ten onder gegaan. De titels die ooit obscuur waren, zijn tegenwoordig gelukkig op blu-ray beschikbaar. Deskundige commentaar, ooit alleen te vinden in Video Watchdog, is nu meestal gratis en ruim voor handen – vaak verzorgd door Lucas zelf. De belangstelling voor horror, sciencefiction en cult curiosa leeft, maar de waakhond die het kaf van het koren scheidde en de feiten van de fictie, die zullen we missen. Gelukkig hebben we de Video Watchdog Digital Library nog. Ga beslist eens kijken!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!