tomas milian
tomas milian
Nieuws
24 maart 2017

I.M. Tomás Milián

tomas milian R.I.P. | Gisteren overleed acteur Tomás Milián, die in de hoogtijdagen van de Italiaanse genrecinema in talloze spaghettiwesterns, poliziottesco’s en de occasionele giallo speelde.

Milián werd in 1933 geboren in Cuba en volgde een acteursopleiding in New York, waar hij ontdekt werd door de Italiaanse regisseur Mauro Bolognini. Dit leidde tot een lange carrière in de Italiaanse filmwereld, waarin hij vaak de slechterik of de antiheld speelde. We kennen Milián onder meer van de films die hij maakte met Sergio Sollima: de schurkenrol tegenover held Lee van Cleef in THE BIG GUNDOWN (1966), een rol die hij vervolg gaf in RUN, MAN, RUN (1968). Tussendoor speelde hij de rol van de outlaw die zijn leven wil beteren in Sollima’s FACE TO FACE (1967).

Toen de populariteit van de western afnam maakte Milián de overstap naar de gewelddadige politiefilm, de poliziottesco, zoals Umberto Lenzi’s films ALMOST HUMAN (1974) en THE TOUGH ONES (1976). Milián werkte ook een aantal keer samen met Schokkend Nieuws-favoriet Lucio Fulci, bijvoorbeeld in de giallo DON’T TORTURE A DUCKLING (1972). Al met al speelde de Cubaanse acteur in de jaren zeventig maar liefst in vierendertig films. Op latere leeftijd was Milián nog te zien in rolletjes in Oliver Stone’s JFK (1991), Steven Spielbergs AMISTAD (1997) en Steven Soderberghs TRAFFIC (2000). Gisteren overleed Milián aan de gevolgen van een beroerte. Hij is 84 jaar geworden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!