Robert Day
Robert Day
Nieuws
22 maart 2017

I.M. Robert Day

Robert Day R.I.P. | In CORRIDORS OF BLOOD (1958) bracht hij oudgediende Boris Karloff en jong broekie Christopher Lee samen. Afgelopen vrijdag 17 maart overleed de Britse film- en televisieregisseur Robert Day, 94 jaar oud.

Robert Day begon als clapper boy onderaan de ladder van de Britse filmindustrie, werkte zich op tot cameraman voor o.a. Carol Reed en Guy Hamilton, en maakte in 1956 zijn regiedebuut met de zwarte komedie THE GREEN MAN. In 1958 regisseerde hij veteraan Boris Karloff, toen al zeventig, in twee horrorfilms: THE HAUNTED STRANGLER en CORRIDORS OF BLOOD. In de laatste is Christopher Lee, op de valreep van zijn promotie tot graaf Dracula in datzelfde jaar, te zien als de sadistische moordenaar ‘Resurrection Joe’.

In de jaren zestig, beginnend met TARZAN THE MAGNIFICENT (1960), regisseerde Day maar liefst vijf films rond de ‘lord of the jungle’ en baatte hij zijn hang naar exotica verder uit in SHE (1965), met seksbom Ursula Andress als de titelheldin. Rond dezelfde tijd richtte hij de blik meer en meer op het kleine scherm. Vooral in de VS vond hij op dat gebied ruimschoots emplooi, met zowel televisieseries (van IRONSIDE tot DALLAS) als tv-films in het horror/thrillergenre zoals RITUAL OF EVIL (1970) en THE INITIATION OF SARAH (1978). In 1991 regisseerde hij zijn laatste: FIRE: TRAPPED ON 37TH FLOOR, met Lee ‘Six Million Dollar Man’ Majors als onverschrokken brandweerman. Het tekent de carrière van Day, een oerdegelijke ambachtsman van de oude stempel.

22 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!