TerryPratchett
TerryPratchett
Nieuws
14 maart 2015

I.M. Terry Pratchett

TerryPratchett R.I.P. | Eergisteren overleed op 66-jarige leeftijd de Britse fantasyschrijver Terry Pratchett. Met meer dan zeventig boeken op zijn naam was hij één van de meest productieve en geliefde hedendaagse schrijvers van het genre.

Wereldwijd verkocht de schrijver 85 miljoen boeken. Terry Pratchett kreeg in 2007 de diagnose Alzheimer (een ‘embuggerance’, zoals hij het zelf noemde). Hij bleef schrijven tot zijn dood.

Pratchett wierp een satirische en humoristische blik op onze wereld in zijn immens populaire Discworld-serie, waarin een platte wereld rust op vier olifanten op de rug van een gigantische schildpad, die langzaam door de ruimte zwemt. De eerste verfilming van een Discworld-boek, HOGFATHER (Vadim Jean, 2006), was een groot succes en de regisseur werd aangesteld om de eerste twee delen van de serie samen te voegen tot één lange, drie uur durende film: THE COLOUR OF MAGIC (Vadim Jean, 2008). Het verhaal werd verteld door Brian Cox; David Jason en Sean Astin speelden de hoofdrollen en het iconische personage Death kreeg de stem van Christopher Lee. Pratchett zelf dook kort op als The Toymaker in HOGFATHER en als Astrozoologist #2 in de eerste en laatste scènes van THE COLOUR OF MAGIC.

Het schrijven van het filmscript was nog niet zo makkelijk, vertelde Jean. De grootste uitdaging was om al die grappige maar voor de plot irrelevante details, die zo kenmerkend zijn voor Pratchett’s schrijfstijl, er uit te halen zonder de aantrekkingskracht en eigengereidheid van de boeken geweld aan te doen. Pratchett was tevreden met het resultaat: “We’ve managed to keep the soul… it’s still recognizably the same book.”

De televisiefilm Going Postal (Jon Jones, 2010), trok minder aandacht dan de adaptaties van Jean, maar werd niettemin goed ontvangen, evenals de geanimeerde televisieseries Soul Music en Wyrd Sisters (beide uit 1997, de laatste met o.a. Jane Horrocks). Ook andere werken van Pratchett werden voor televisie verfilmd: Truckers (1992, animatie) uit de Bromeliad-trilogie en twee delen uit de Johnny Maxwell-serie: Johnny And The Dead en Johnny And The Bomb (miniseries uit resp. 1995 en 2006).

In 2006 dook het bericht op dat Sam Raimi voor Sony een verfilming zou regisseren van The Wee Free Men, deel 1 van Pratchett’s hilarische jeugdserie over de Nac Mac Feegle: de vechtende, stelende en in Schots-Gaelic scheldende piepkleine blauwe pictsies. Daarna bleef het echter opvallend stil. In een interview in 2008 zei Pratchett dat het verschrikkelijke script dat hij had gelezen alleen in naam overeenkwam met het boek. Een jaar later liet hij weten dat hij de rechten weer in handen had. Zijn dochter Rhianna kondigde in 2013 aan dat zij zelf een verfilming van The Wee Free Men op zich zou nemen.

Pratchetts uitgever liet op 12 maart weten dat de schrijver thuis is overleden, omringd door familie, terwijl zijn kat lag te slapen op zijn bed. Op Prattchet’s Twitteraccount werd het nieuws in stijl gebracht – in ons hoofd horen we de stem van Christopher Lee als Discworld’s Death:

AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER.       
Terry took Death’s arm and followed him through the doors and on to the black desert under the endless night.

The End.

© Henriëtte Poelman
14 maart 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!