sidhaig
sidhaig
Nieuws
23 september 2019

I.M. Sid Haig

sidhaig R.I.P. | Vandaag bereikte ons het verdrietige nieuws dat Sid Haig is overleden. Haig genoot in de 21e eeuw vooral bekendheid als Captain Spaulding in HOUSE OF 1000 CORPSES en THE DEVIL’S REJECTS, maar zijn indrukwekkende carrière besloeg maar liefst zes decennia vol rollen in een waslijst aan (genre)films en series.

Sid Haig werd in 1939 in Fresno, Californië geboren als Sidney Eddie Mosesian. Op jonge leeftijd was hij vooral geïnteresseerd in muziek maken, wat hij niet zonder succes deed. Hij scoorde zelfs een hit als drummer van The T-Birds met het nummer Full House. Dankzij zijn middelbare school-lerares Alice Merrill, zelf ooit Broadway-actrice, koos Haig er uiteindelijk voor zich op het acteren te storten. Ook dat ging hem goed af, en mede dankzij zijn imposante uiterlijk – lang, kaal, een markante kop en vaak met een flinke baard – kon hij al snel aan de slag in genre- en exploitatiefilms van mensen als Eddie Romero, Jack Hill en Roger Corman.

Haig had vaak schurkenrollen en speelde maar liefst vijf keer met Pam Grier in een film: THE BIG DOLL HOUSE (Jack Hill, 1971), THE BIG BIRD CAGE (Jack Hill, 1972), BLACK MAMA WHITE MAMA (Eddie Romero, 1973), COFFY (Jack Hill, 1973) en FOXY BROWN (Jack Hill, 1974). Geen wonder dat Pam Grier in lachen uitbarstte toen ze ontdekte dat Tarantino Sid Haig had gecast als de rechter in JACKIE BROWN (Quentin Tarantino, 1997).

Naast de vele blax- en andere exploitationfilms maakte Sid Haig zijn opwachting in films als SPIDER BABY OR, THE MADDEST STORY EVER TOLD (Jack Hill, 1967), THX 1138 (George Lucas, 1971) en zelfs in een James Bond-film: DIAMONDS ARE FOREVER (Guy Hamilton, 1971). Haig speelde daarnaast in praktisch elke klassieke televisieserie van de jaren zestig, zeventig en tachtig, waaronder BATMAN, STAR TREK, THE MAN FROM U.N.C.L.E. en MACGYVER, meestal in schurkenrollen. In MISSION: IMPOSSIBLE speelde hij maar liefst acht verschillende rollen. Eind jaren zeventig schopte Haig het tot een van de hoofdrolspelers in JASON OF STAR COMMAND, een sciencefictionserie voor kinderen. Uiteraard was Haig de schurk, ‘evil space lord’ Dragos.

Begin jaren negentig was Haig even helemaal klaar met acteren; hij had er genoeg van steeds als inwisselbare slechterik gecast te worden. Hij wees zelfs een rol in PULP FICTION af, iets waar hij achteraf spijt van zou hebben. Gelukkig voor Haig – en voor ons – kwam de ommekeer toen Rob Zombie hem in 2003 inhuurde voor de rol van Captain Spaulding in HOUSE OF 1000 CORPSES. De rest is geschiedenis: de film werd een cultfenomeen en Captain Spaulding een horroricoon. Ook voor ondergetekende : ik zag HOUSE OF 1000 CORPSES als twintigjarige op het Festival van de Fantastische Film (het huidige Imagine Film Festival) en was onder de indruk; Rob Zombie en Captain Spaulding bliezen mijn sluimerende horrorfilmliefde nieuw leven in. Met het vervolg THE DEVIL’S REJECTS (2005) werd Haigs nieuwe status nog eens geconsolideerd.

Haig begon zo aan een tweede acteerleven in een schier eindeloze reeks van, voornamelijk, B-horrorfilms. Ook Rob Zombie bleef hem rollen geven: ze werkten nog vier keer samen, met THREE FROM HELL, het tweede vervolg op HOUSE OF 1000 CORPSES, als laatste wapenfeit. Haig mocht nog één keer zijn geliefde rol van Captain Spaulding vertolken, al liet zijn toen al erg verslechterde gezondheid helaas maar een klein rolletje toe. Tot teleurstelling van Zombie, de fans en niet in de laatste plaats Haig zelf moest de rol van Spaulding voor dit derde deel sterk worden ingekort. Het noodlot wilde dat Haig in de intensive care werd opgenomen in de week van de première van THREE FROM HELL. Na een eerder hoopvol bericht dat hij aan de beterende hand zou zijn, bereikte ons vandaag toch het tragische nieuws dat Haig dit weekend is overleden. Sid is 80 jaar geworden.

23 september 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!