Zdar
Zdar
Nieuws
1 april 2015

I.M. Robert Z’Dar

ZdarR.I.P. | Hij was de archetypische man ‘die je niet in een donker steegje wilt tegenkomen.’ Robert Z’Dar alias Matt Cordell alias Maniac Cop uit de gelijknamige trilogie over – inderdaad – een maniakale politieagent, overleed eergisteren op 64-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Z’Dars opvallendste uiterlijke kenmerk was een buitenproportionele onderkaak, gevolg van een genetische afwijking genaamd cherubisme. Maar het was juist dat mismaakte gezicht waaraan hij dertig jaar lang zijn broodwinning dankte. Maar liefst 121 credits vermeldt IMDb, inclusief een handjevol projecten die dit en volgend jaar hun beslag hadden moeten krijgen. Z’Dar (echte naam: Robert Zdarsky) begon pas rond zijn 35ste aan zijn acteercarrière. Daarvoor werkte hij o.a. als politieagent (!) en Chippendale (!!). Wie wel eens van de band Nova Express heeft gehoord mag het zeggen, maar Z’Dar stond ermee in het voorprogramma van grote namen als Jefferson Airplane en The Who.

Na zijn debuut in 1985 brak Z’Dar drie jaar later door als klassieke boogeyman in William Lustigs MANIAC COP, een smakelijk gevalletje horror-exploitation, voorzien van de onvergetelijke tagline: You have the right to remain silent… forever. De film leverde na zijn video-uitbreng genoeg op om Z’Dar nogmaals als Cordell op pad te sturen in de sequels MANIAC COP 2 (1990) en MANIAC COP III: BADGE OF SILENCE (1993). De meeste van de andere films waaraan Z’Dar meewerkte verdwenen, al dan niet na een onopvallend bioscooproulement, in de vergetelheid. Met uitzondering misschien van TANGO & CASH (1989), een actiekomedie met Sylvester Stallone en Kurt Russell, waarover Variety schreef: “The thinking seems to be if you’re going to be ridiculous you might as well go at it full throttle, and director Andrei Konchalovsky does just that.”

Z’Dar had als bijrolacteur met een hoge curiositeitswaarde weinig te verliezen. Ook zijn bijdrage aan een volgende dure flop, MOBSTERS (1991) werd hem niet nagedragen. Sterker, de pulp waaraan hij meewerkte transformeerde in de loop der jaren tot cult, camp en guilty pleasure, reden waarom hij een graag geziene gast bleef op film- en stripbeurzen. Z’Dar stierf kort nadat hij op een van die beurzen in Pensacola, Florida, acte de presence had gegeven. Silent… forever.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!