RIP
RIP
Nieuws
15 januari 2015

I.M. Robert Kinoshita

RIPRIP | Op 9 december overleed op honderdjarige leeftijd Robert Kinoshita, de vader van de robots aller robots, Robby the Robot. Dat meldde eergisteren The Hollywood Reporter.

Robert Kinoshita, Amerikaan van geboorte, was voor de Tweede Wereldoorlog al actief in de filmwereld, maar werd als zovele Amerikanen van Japanse origine tijdens de oorlog geïnterneerd in een kamp. Na zijn vervroegde vrijlating was hij werkzaam als industrieel ontwerper, veelal van plastic producten. In 1954 keerde hij terug in de filmindustrie met zijn robotontwerp voor de TOBOR THE GREAT. In 1956 nam hij, voor de SF-film FORBIDDEN PLANET, de uitvoering ter hand van Robby the Robot. Het Michelinmannetje-achtige gevaarte keerde een jaar later terug in THE INVISIBLE BOY en vervolgde zijn carrière tot diep in de jaren zeventig, veelal met gastoptredens in tv-series als Columbo, Lost in Space, The Twilight Zone en Mork & Mindy.

Midden jaren zestig werd Kinoshita door producer Irwin Allen aangesteld als art director van de SF tv-serie Lost in Space. Kinoshita ontwierp voor de serie zijn derde robot, simpelweg aangeduid als B9. Overigens maakte ook Robby in twee episodes van Lost in Space zijn opwachting. Als production designer was Kinoshita nog betrokken bij de low-budgetproductie PHANTOM PLANET (1961), maar in de jaren zeventig en vroege jaren tachtig waren het vooral tv-producenten die van zijn diensten gebruik maakten. Zijn hoge leeftijd had Kinoshita naar eigen zeggen te danken aan een gezond leven en een dagelijkse dosis appelciderazijn.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!