sidebar fredflowers
sidebar fredflowers
Nieuws
8 maart 2017

I.M. Fred Weintraub

sidebar fredflowers R.I.P. | Fred Weintraub, de filmproducent achter onder meer ENTER THE DRAGON,  is op 5 maart j.l. op 88-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Weintraub begon zijn carrière als uitbater van een New Yorks podium waar artiesten als Carly Simon en Neil Diamond hun eerste schreden naar de roem zetten. Bij Warner Bros. wist hij de financiering door te drukken van een documentaire over een popfestival, waar de studio weinig vertrouwen in had. Het festival, Woodstock, werd een fenomeen, evenals de documentaire van Michael Wadleigh die de op zes na best bezochte film van 1970 zou worden.

Ook met zijn eerste film als zelfstandig producent schoot Weintraub midden in de roos: ENTER THE DRAGON (Robert Clouse, 1973), de martial-arts klassieker die van Bruce Lee een internationale ster maakte. Tot 2004 bleef Weintraub actief, al moeten we voor de betere films uit zijn filmografie een paar decennia terug. Naar het Blaxploitation-koppel TRUCK TURNER (Jonathan Kaplan,1974) en BLACK BELT JONES (Robert Clouse, 1974) bijvoorbeeld. Of THE BIG BRAWL (a.k.a BATTLE CREEK BRAWL, Robert Clouse,1980), dat een Amerikaans publiek voor het eerst liet kennismaken met Jackie Chan.

Begin jaren negentig vroeg regisseur Rob Cohen hem zichzelf te spelen in de biopic DRAGON: THE BRUCE LEE STORY (1993). Fred Weintraubs scènes belandden op de vloer van de montagekamer omdat hij “niet geloofwaardig (was) als Fred Weintraub”, aldus Cohen. De man die zichzelf op zijn website omschreef als “Forrest Gump maar dan gespeeld door Al Pacino” zat er niet mee.

fred brucelee main

Save

Save

8 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!