Kong Skull Island
Kong Skull Island
Voorpret
7 maart 2017

Apen

Kong Skull IslandVOORPRET | King Kong schittert weer op het witte doek in KONG: SKULL ISLAND. De grote aap is weer uit de mouw dus tijd voor apenstreken, aapjes kijken, een broodje aap… ehh, maar goed een lijst met apen dus.

 1. Nazi Kapucijnaap

Als er een irritant kutaapje is dat op mij indruk heeft gemaakt als kind, is het wel de nazi-kapucijn die Indy te slim af is in RAIDERS OF THE LAST ARK. Hij ziet er misschien schattig uit, maar als er wat Gestapo-mannetjes langs komen geeft hij overtuigend een Hitlergroet! Der Führer zou trots zijn op deze primaat die uiteindelijk het loodje legt als hij zijn poten niet van die lekkere dadels af kan houden. Je zou haast denken dat Steven Spielberg het niet zo op apen heeft. Check bijvoorbeeld die smakelijke chilled monkey brains uit THE TEMPLE OF DOOM.

2. Gevleugelde Apen!

Is er iets verschrikkelijkers dan vliegende apen? Laat die vraag even bezinken. Vliegende primaten komen natuurlijk voor in THE WIZARD OF OZ (1939) als de volgelingen van de boze heks. Aangevoerd door oppervliegaap Nikko vallen zij Dorothy en co. lastig. Maar zijn ze echt eng? Laat het maar aan THE SIMPSONS over om korte metten te maken met de flying monkeys.

3. Knokprimaat!

Voordat Clint Eastwood Oscar-waardige films ging maken, was hij gewoon een stoere vent die in zijn truck door Amerika croste in EVERY WHICH WAY BUT LOOSE. Om de eenzaamheid te doorbreken wordt hij in James Fargo’s film om een of andere reden opgescheept met de harige orang-oetan Clyde. Samen nemen ze het op tegen een klunzige motorbende en ontspannen ze door lekker bier te zuipen op de klanken van countrymuziek. Laten we dit maar scharen onder het genre van de komische knokfilms zoals wij die kennen van de Vier Vuisten. Of zoals de trailer het zegt: Clint Eastwood like you’ve never seen him before!

4. Man’s best friend?

Aapjes kunnen ook maatjes zijn. In MONKEY SHINES krijgt de verlamde hardloper Michael de slimme kapucijnaap Ella als hulpje. Ella raakt echter iets te gehecht aan Michael, terwijl een wetenschapper in het geheim experimenten met haar uitvoert. Horroricoon George A. Romero bouwt geleidelijk de spanning op als Ella gewelddadige trekken begint te vertonen en Michael beschermt tegen de, in haar ogen, boze buitenwereld.

5. What has science done?!

In LINK, een fout pareltje van de Cannon studio’s, zijn A-acteurs Elisabeth Shue en Terence Stamp beland in een B-film waar ze worden geterroriseerd door een agressieve orang-oetan. Link is superslim en door Stamp afgericht om als butler te werken in zijn landhuis. Maar zoals het spreekwoord gaat: Als je een aap leert klimmen, gaat hij met kokosnoten gooien. In dit geval gaat het er wat bloediger aan toe, alhoewel de matige film het niet haalt bij Richard Franklins eerdere ROAD GAMES en PATRICK.

6. Rat Monkey!

Diep in de jungle van Sumatra leeft een uniek schepsel dat door onze Lieve Heer is gecreëerd: De rat-aap. Wat zou het toch mooi zijn als onze Freek Vonk een reportage zou maken over dit mooie wonder der natuur. Vooral omdat de rat-aap zou afrekenen met Freeks irritante glimlach en zich te goed zou doen aan zijn appetijtelijke ingewanden. We kennen deze fantastische creatie natuurlijk uit Peter Jacksons meesterwerk BRAINDEAD. Nu maar hopen dat Freek hem in het wild tegenkomt!

7. Zombie-apen!

Dat je van alles zombies kan maken is ons bij Schokkend Nieuws wel bekend. In 1969 kwam Mexicaan René Cardona al op het idee om primaten te mixen met de bloedlust van de levende doden in NIGHT OF THE BLOODY APES. De oorspronkelijke Spaanse titel HORROR Y SEXO laat wat minder aan de verbeelding over. Verwacht in deze koortsdroom van een B-film naast de bloeddorstige man-aap ook vrouwelijke worstelaars die zijn verwikkeld in een orgie van nepbloed en goedkope special effects!

8. Het ding in de kist

CREEPSHOW is een komische horror-anthologiefilm die door George A. Romero werd geregisseerd op basis van verhalen van Stephen King. Een gevaarlijke primaat mag ook niet ontbreken. In het verhaal THE CRATE zit die opgesloten in een mysterieuze kist. Nieuwsgierige onderzoekers worden al snel afgestraft, maar Hal Holbrook ziet het moorddadige beest als een handige manier om van zijn irritante vrouw (scream queen Adrienne Barbeau) af te komen. Als dat maar goed gaat!

9. Redder in nood!

De jonge Jennifer Connelly heeft het zwaar in Dario Argento’s PHENOMENA. Een seriemoordenaar loopt los in Zwitserse bossen en niemand is te vertrouwen. Gelukkig heeft zij telepathische krachten en is er de chimpansee Inga die haar aan het einde van de film redt van een nare dood en er flink op los hakt met een scherp scheermes. In het echt schijnt chimp Tanga een hekel gehad te hebben aan Connelly en beet ze de actrice tijdens het filmen. Chimps zijn gekke dieren die dol zijn op gore als je dit bericht moet geloven.

10. The love that dare not speak its name

Tot slot nog een morsige mix van cult en bestialiteit. De Japanse regisseur Nagisa Oshima maakte beruchte erotische films zoals IN THE REALM OF THE SENSES en werkte zelfs met David Bowie in MERRY CHRISTMAS, MR. LAWRENCE. In 1986 waagde hij zich aan een krankzinnig project met Charlotte Rampling die een verveelde vrouw van een diplomaat speelt en een grote chimp als minnaar neemt. Geen wonder dat deze ongewone relatie een schandaal is binnen het nette corps diplomatique. MAX MON AMOUR is een bizarre film die gaat over de soms verzwegen dierlijke verlangens die wij nog steeds delen met primitieve primaten en check gelijk ook die vette 80’s synthesizers in de trailer!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!