fangoria zombie 8 cov
fangoria zombie 8 cov
Nieuws
1 januari 1970

I.M. Fangoria

fangoria zombie 8 cov R.I.P. | De geruchten waren er al langer. Vandaag kwam via twitter de bevestiging: het horrormagazine Fangoria is opgehouden te bestaan.

Eergisteren al stuurde voormalig hoofdredacteur Ken W, Hanley een bittere tweet de wereld in. Daaruit bleek dat hij al sinds december niet meer voor het blad werkt. “It’s a fucking bummer.” De laatste editie van Fangoria verscheen in oktober en dat nummer was al twee maanden te laat. Nog een dreigend voorteken: het nummer verscheen alleen digitaal. De eigenaar van het blad, The Brooklyn Company, Inc., trekt er na dertig jaar blood & gore nu dus de stekker uit – op een allesbehalve elegante wijze. De meeste reacties op twitter getuigen niet van rouw of deelneming, maar van woede. Veel abonnees en freelancers voelen zich bekocht. Zelfs de makers van de laatste cover beklagen zich publiekelijk: “Oh yeah? Will it include our payment for the cover we drew which is also your profile picture?”

Treurig, al denk ik niet dat de ‘daders’ nu kakelend lachen op hun geld zitten. De kans is groter dat het blad een enorme schuld achterlaat. Ik heb een keer een artikel voor Fangoria mogen schrijven (een stuk over SL8N8 in 2007), maar moet bekennen nooit een echte fan te zijn geweest. Het was, in mijn ogen, toch vooral een blad dat je kocht voor de vieze plaatjes. Fangoria begon in 1979 als fantasy-magazine, naast het sciencefictionblad Starlog, maar ging pas winst maken na een populair artikel over Tom Savini. Robert ‘Bob’ Martin, hoofdredacteur tot 1986, trok de logische conclusie en maakte er een unverfroren horrorblad van. In de hoogtijdagen was Fangoria het lijfblad van de slasher-generatie, met een hoofdrol voor Freddy, Jason, Michael, de smerigste special–effects en vele exclusieve en altijd enthousiaste interviews.

Van de periode na Martin is achteraf vooral het enorme aantal zijprojecten opvallend. Zijn opvolger Tony Timpone was verantwoordelijk voor het Fangoria Weekend of Horrors, startte de zusterpublicatie Gorezone, lanceerde een onsuccesvolle Fangoria-filmlijn, Fangoria Radio, Fangoria TV, Fangoria Comics en The Fangoria Chainsaw Awards. Eerlijk gezegd nam met elke zijstap de waarde van het keurmerk ‘Fangoria’ wel af. Bijna elke bloederige horrorfilm kon wel op applaus rekenen.  De trailer met Angus ‘The Tall Man’ Scrimm vat zowel de plus- als de minpunten van het fanzin goed samen. Als je er een hele doodskist vol van hebt gaan al die nummers op elkaar lijken, maar damn, we gaan dat knusse horrorblad toch missen.

Save

Save

Save

Save

1 januari 1970

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!