haff affiche_2012_kadertje
haff affiche_2012_kadertje
Nieuws
23 maart 2012

Holland Animation Film Festival 2012

haff affiche_2012_kadertjeOp woensdag 28 maart 2012 gaat in de Utrechtse binnenstad het vijftiende Holland Animation Film Festival (HAFF) van start. Vijf dagen lang zijn hier de meest uiteenlopende animatiefilms te zien; van stopmotion tot 3D computeranimatie, van autonoom tot commercieel, van abstract tot realistisch.

Het Haff organiseert internationale competities voor features, korte films en webanimaties, een competitie voor Europese studentenfilms en een publieksprijs voor de beste Nederlandse animatiefilm. Daarnaast is er een programma gewijd aan animatiefilms uit China (Independent China), kan je iedere dag een masterclass volgen, zijn er talkshows en is er op 31 maart een Kunststripbeurs in de Janskerk.

Ook voor liefhebbers van fantasy, horror en sciencefiction is er veel moois te bekijken. Zo is het surrealistische horrorsprookje THE MONSTER OF NIX van Rosto geselecteerd voor maar liefst twee competities, korte film en beste Nederlandse animatie. THE MONSTER OF NIX is een mengeling van 2d, 3d en live-action en doet qua sfeer denken aan de animatiefilms van Tim Burton. Muziek speelt een grote rol en Tom Waits en Terry Gilliam verzorgden enkele van de stemmen.

Zeer de moeite waard is het vijf minuten durende FATA MORGANA (Frodo Kuijpers), tevens geselecteerd voor de competitie beste Nederlandse Animatie. In de woestijn bewaart een limonadeverkoper zijn laatste flesje limonade voor een potentiële klant. Als er dan eindelijk een dorstige reiziger verschijnt, lijkt de verkoper ineens het verschil tussen goed en kwaad en tussen realiteit en illusie niet meer te kunnen onderscheiden. FATA MORGANA werd ook geselecteerd voor het onderdeel European Fantastic Short op het aankomende Imagine Film Festival.

Voor de competitie voor lange features zijn tevens een aantal genrefilms geselecteerd. Bijvoorbeeld LEGENDS OF VALHALLA, de eerste IJslandse animatiefilm gebaseerde op verhalen over Thor, en GEORGE THE HEDGHOG over een skateboardende egel die tegen wil en dank de sleutelfiguur wordt in het meesterplan rond genetische manipulatie van een krankzinnige geleerde.

Maar ook buiten de competities om worden er een aantal zeer interessante films vertoond. Wat dacht je bijvoorbeeld de Deense parodie op het sword & sorcey genre RONAL THE BARBARIAN? En heb je RANGO en THE ADVENTURES OF TINTIN gemist, dan kan je ze hier alsnog inhalen.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.haff.nl.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!