Nieuws
31 januari 2004

Het wij-gevoel

Vorige week donderdag presenteerde ik op speciaal verzoek van producent Herman Slagter de première van Neerlands eerste martial arts-film FIGHTING FISH in de Oude Luxor. Als directeur van het Amsterdam Fantastic Film Festival ben ik namelijk niet te beroerd om op het IFFR even te komen uitleggen waarom FIGHTING FISH een hommage aan de ‘old school’ kung fu van Bruce Lee is en wat dat precies inhoudt. Tijdens de inloop ontwaarde ik tussen het champagne nippende publiek een wat gehaast ogende IFFR-directeur Sandra den Hamer. Zij bleek op zoek naar regisseur Jamel Aattache, om hem persoonlijk sterkte te wensen. Jamel was echter nog niet binnen en dus vroeg Sandra, die zelf een film moest inleiden bij Pathé, of ik hem namens haar even een hart onder de riem wilde steken want ‘jij bent tenslotte ook een beetje van ons.’

Jij bent tenslotte ook een beetje van ons. Het klonk wat vreemd, deze uitspraak van de IFFR-directeur tot haar collega van het Amsterdam Fantastic Film Festival, maar er zat wel wat in. Per slot van rekening verzorgde ik in 2001 en 2003 tijdens het IFFR samen met partner in crime Jan Verheyen de Nacht van de Wansmaak. En in 2002 mocht ik nog een paar avonden de Late Show presenteren, totdat Wilfried de Jong helemaal warm was gelopen en het estafettestokje kon overnemen. Goed beschouwd ben ik trouwens ook een beetje van het Nederlands Film Festival, waar ik afgelopen jaar de 1ste Hollandsche Filmnacht mocht presenteren en al enkele jaren inleidende praatjes en talkshows doe. Maar eigenlijk zijn het IFFR en het Nederlands Film Festival ook wel een beetje van mij, dat wil zeggen: van het AFFF. En Cinekid en het IDFA trouwens ook. Want vertonen wij in Amsterdam niet al jaren ‘fantastische’ films uit Azië, korte ‘fantastische’ films uit Nederland, ‘fantastische’ films voor de jeugd en ja, zelfs incidenteel ‘fantastische’ documentaires?

Persoonlijk vind ik het wel wat hebben, dat wij-gevoel in festivalland. Het Paarse Kabinet heeft na bijna acht jaar Poldermodelleren het veld moeten ruimen, maar de Nederlandse filmfestivals zijn in toenemende mate allemaal een beetje van elkaar. Lekker knus. Misschien kunnen we een clubje oprichten, dat zo nu en dan bijeen komt om onder het genot van een hapje en een drankje te bespreken hoe we nog meer van elkaar kunnen worden. Ik meld me bij deze alvast aan om voor het IDFA een retrospectief Mondo Movies samen te stellen en voor Cinekid een pedagogisch verantwoord themaprogramma Japanse spookfilms. Misschien kan Sandra dan bij het AFFF de talkshows presenteren, Doreen Bonekamp de korte films programmeren, Ally Derks de fondsen- en sponsorwerving coördineren en Sannette Naeyé de festivalgasten begeleiden. Het uiteindelijke doel? Eén groot jaarlijks filmfestival dat loopt van 1 januari tot en met 31 december. Ik zie het helemaal voor me. Het wordt natuurlijk ‘fantastisch’.

JAN DOENSE

31 januari 2004

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!