The_shining_300x417
The_shining_300x417
Nieuws
17 juni 2011

Here’s Jack!

The_shining_300x417THE SHINING, EASY RIDER of CHINATOWN nog eens op het bioscoopscherm ervaren? Dat kan, want in juli en augustus verzorgt het EYE Film Instituut Nederland een Jack Nicholson-retrospectief.

EYE, oftewel het Filmmuseum, organiseert het retrospectief ter gelegenheid van het opnieuw uitbrengen van ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST, in een nieuwe gerestaureerde versie.  De klassieker zal vanaf 23 juni opnieuw te zien zijn.

Jack Nicholsons carrière omspant ruim vijftig jaar. In die periode leerde het publiek hem kennen als een energieke en charismatische acteur met een karakteristieke grijns. Hij viel in 1960 voor het eerst op als de masochistische tandartspatiënt Wilbur Force in Roger Cormans THE LITTLE SHOP OF HORRORS. Hij werkte in die begintijd veel met de legendarische B-filmproducer en stond ook een aantal keer voor de camera van regisseur Monte Hellman (zie het interview in Schokkend Nieuws #90). De oversteek naar een miljoenenpubliek maakte Nicholson in 1969 met EASY RIDER.

Op Nicholsons cv prijken grote regisseursnamen als Roman Polanski, Stanley Kubrick, Tim Burton en Martin Scorsese. Ook bij het publiek is Nicholson geliefd. De detective met de pleiser uit CHINATOWN, de zwerver uit THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE of de chagrijnige Melvin Udall uit AS GOOD AS IT GETS staan in het collectieve geheugen gegrift. Vooral zijn genrerollen bleken onvergetelijk. The Joker in BATMAN, de gestoorde, met een bijl zwaaiende Jack Torrance in THE SHINING…. Die bewuste bijl is overigens gedurende de zomermaanden te bewonderen in de bovenhal van het Vondelparkpaviljoen.

In totaal zullen er maar liefst dertig verschillende films met Nicholson te zien zijn. Het is een gevarieerd programma met daarin behalve de bovenstaande titels ook films als ABOUT SCHMIDT, MARS ATTACKS!, THE WITCHES OF EASTWICK, THE DEPARTED en A FEW GOOD MEN.

Naast gewone voorstellingen worden er tijdens het retrospectief zogenaamde Nicholson-specials gehouden. Er zijn onder meer talkshows, openluchtvoorstellingen en een cultavond met Jan ‘Mr. Horror’ Doense rond de films die Nicholson met Roger Corman maakte. De VPRO zendt vanaf 1 juli in samenwerking met EYE zes Nicholson-films uit. Ook het online documentairekanaal Holland Doc besteedt aandacht aan de acteur.

Jack Nicholson retrospectief
30 juni tot – 30 augustus
EYE Film Instituut Nederland
Vondelpark 3, Amsterdam

Meer informatie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!