Roadburn 2015 Goblin DOTD 1
Roadburn 2015 Goblin DOTD 1
Nieuws
23 februari 2015

Goblin Live!

Roadburn 2015 Goblin DOTD 1 EVENT | Op 11 en 12 april bezoekt Claudio Simonetti’s Goblin het Roadburn Festival in Tilburg! De band brengt tijdens de vertoning van SUSPIRIA en DAWN OF THE DEAD live de scores van deze horrorklassiekers ten gehore. Komt dat zien…en horen!

Hoewel hun soundtracks staan als een huis, is de Italiaanse prog-rock band Goblin zélf nogal wiebelig. De band startte, afhankelijk van welke bronnen je gelooft, onder de naam Oliver in 1972 of als Cherry Five in 1975. De band is daarna meerdere malen opgedoekt, heropgericht, van samenstelling en van naam veranderd (o.a. New Goblin en Goblin Rebirth). De incarnatie die op 11 en 12 april optreedt is Claudio Simonetti’s Goblin, opgericht door de bekendste padri fondatori van de oorspronkelijke band en aangevuld met leden van de heavy-metal-horrorfilmthema-coverband Daemonia, overigens ook opgericht door Simonetti.

De allereerste filmscore die Goblin verzorgde was voor Dario Argento’s PROFONDO ROSSO in 1975. Een vliegende start, want van het album werden meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Het stond geruime tijd op de eerste plaats in de Italiaanse hitparade. Het was dus niet verwonderlijk dat Argento de band ook vroeg zijn volgende film, SUSPIRIA (1977), van muziek te voorzien.  Met SUSPIRIA overtrof Goblin zichzelf. De score is een zeer effectieve combinatie van synthesizer, rockmuziek en heksenstemmen,en is meer dan alleen achtergrondmuziek; het is een essentieel onderdeel van de film. Geen makkelijke opgave om dit kunstje straks ook live te flikken. We zijn erg benieuwd of Simonetti straks in Tilburg zelf door de microfoon “Witch!” gaat staan hijgen.  Of zou hij een sampletje onder een toets van zijn keyboard hebben geprogrammeerd?

DAWN OF THE DEAD (1978) was Goblins volgende filmproject.  Na NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968) lukte het George A. Romero aanvankelijk niet om genoeg investeerders te vinden voor het vervolg. Redding kwam toen Argento  lucht kreeg van Romero’s plannen en bereid bleek om in ruil voor de internationale distributierechten geld in de zombiefilm te steken. Voordat hij de film, onder de titel ZOMBI, in Europa uitbracht, kortte Argento de prent wat in en vroeg hij Goblin om een nieuwe soundtrack.  Wederom een schot in de roos. The Goblins, zoals de band foutief in de credits werd genoemd, gingen los met Afrikaans gezang, etnische drums, honky tonky pianomuziek, synthesizer, viool en akoestische gitaar; combineerde hun gebruikelijke prog-rock stijl met o.a. jazz en disco en creëerden zo hun derde klassieker. Of ze nou de Amerikaanse of de Europese versie van de film vertonen tijdens het Roadburn festival, met de muziek van Goblin wordt het hoe dan ook een geslaagde voorstelling.

Roadburn Festival
Dawn of the Dead: zaterdag 11 april
Suspiria: zondag 12 april
Tilburg

23 februari 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!