Cinema Egzotik Tenebrae
Cinema Egzotik Tenebrae
Nieuws
7 maart 2012

Gialli in De Balie

Cinema Egzotik TenebraeOp vrijdag 16 maart staat de laatste aflevering van Cinema Egzotik in De Balie in het teken van Dario Argento, de Italiaanse grootmeester van de giallo. Genieten dus, van twee bloedstollende thrillers: TENEBRAE (1982) en THE STENDHAL SYNDROME (1996).

 Cinema Egzotik is het filmprogramma waarin regisseur Martin Koolhoven en EYE-programmeur (en SN-redactielid) Ronald Simons maandelijks twee genrefilms vertonen op het witte doek. Het afgelopen jaar was dat in De Balie, vanaf 6 april verhuist Cinema Egzotik naar het spiksplinternieuwe gebouw van EYE Film Instituut Nederland achter het Centraal Station van Amsterdam aan de overzijde van het IJ.

Op vrijdag 16 maart staat de laatste aflevering van Cinema Egzotik in De Balie in het teken van Dario Argento, de Italiaanse grootmeester van de giallo.  Koolhoven en Simons beginnen de avond met TENEBRAE uit 1982. In deze vroege film van Argento raakt een Amerikaanse schrijver in Italië verzeild in een duister plot. Er blijkt een seriemoordenaar rond te lopen die moorden pleegt zoals ze in zijn boek zijn beschreven. TENEBRAE is te zien op 35mm.   

Na de pauze volgt de digitale vertoning van THE  STENDHAL SYNDROME  (1996), een latere uit Argento’s indrukwekkende oeuvre. En wederom vol visuele pracht, praal… en moordpartijen. SN schreef eerder: ‘Eens temeer springt Argento’s volstrekt esthetische benadering van geweld in het oog. De wijze waarop Grossi met zijn tong een scheermes door zijn mond laat rollen, en de kogel die in slow motion het gezicht van een prostitué doorklieft; zelfs in het sadistische universum van Argento zijn het visuele hoogstandjes van de eerste orde.’

Cinema Egzotik
Datum: Vrijdag 16 maart
Aanvang: 20:00
Entree: 8 euro (gratis met Cinevillepas)
Tickets: De Balie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!