furyblowup 0
furyblowup 0
Nieuws
14 mei 2016

Fury!

furyblowup 0 EVENT | Punk bestaat dit jaar veertig jaar. Dat moet gevierd worden. Daarom vertoont filmmuseum EYE in Amsterdam van 26 mei tot en met 15 juni films en documentaires en zijn er optredens van punkbands, punkdichters en spoken-word artiesten.

Het echte begin van de muziekstroming annex beweging is natuurlijk niet zo precies aan te wijzen, maar veertig jaar geleden braken de Sex Pistols door met Anarchy in the U.K.  Vanaf dat moment veroverde de rebelse subcultuur de wereld. Met zijn opvallende kleding, wilde kapsels en anti-establishment houding was punk een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars en vanzelfsprekend ook voor filmmakers. EYE vertoont daarom naast documentaires ook een selectie van door punk geïnspireerde films, waaronder ook mooie genreklassiekers.

Sciencefictionfilm REPO MAN (Alex Cox, 1984), bijvoorbeeld, waarin de gefrustreerde punk Otto (Emilio Estevez) zich aansluit bij de repo men, een organisatie die beslag legt op auto’s. Hij rolt van het ene knotsgekke avontuur in het andere, begeleid door een soundtrack met bekende punkbands als The Circle Jerks, Black Flag en Suicidal Tendencies. Op 3 juni om 19:15 in EYE.

In de hilarische zombiekomedie RETURN OF THE LIVING DEAD (Dan O’Bannon, 1985) komt een groepje punks op een begraafplaats oog in oog te staan met hordes ondoden, hongerig naar ‘”brainssss!”. Met muziek van onder andere The Damned, The Cramps en T.S.O.L.
Op 10 juni om 22:00 uur in EYE met live optredens van The Fake O’s en The Local Spastics.

In THE DRILLER KILLER (Abel Ferrara, 1979) draait een aan lager wal geraakte kunstenaar door en maakt gewapend met een boormachine de straten van New York onveilig. De film stond lang op de beruchte lijst van video nasties en geniet tegenwoordig een cultstatus. De Zweedse punkband Driller Killer vernoemde zich naar de film. Op 11 juni om 21:15 in EYE met live optredens van Paranoid Sate, Karel Anker en de Joden en Gewoon Fucking Raggen.

Naast deze genrefilms vertoont EYE ook klassiekers als SID AND NANCY, THE GREAT ROCK ‘N ROLL SWINDLE en SUBURBIA. Klik hier voor het volledige programma, met alle films, bands en optredens.

FURY! Punk Culture
26 mei- 15 juni
EYE Amsterdam
Info en kaartjes

14 mei 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!