Schokkend Nieuws 124 Cover
Schokkend Nieuws 124 Cover
Nieuws
5 april 2017

Wat een feest!

Schokkend Nieuws 124 Cover JUBILEUM | Afgelopen zaterdag vierden we het 25-jarige bestaan van Schokkend Nieuws in filmtheater Kriterion! Iedereen hartelijk bedankt voor de aanwezigheid, zonder jullie was het zeker niet hetzelfde geweest.  

Op zaterdagavond 1 april was het tijd voor het jubileumfeest in Kriterion, Amsterdam. Op het filmprogamma stonden ARMY OF DARKNESS en TRAIN TO BUSAN. Het jubileumfeest werd afgetrapt met de Schokkend Nieuws-filmquiz en later op de avond namen we live onze maandelijkse podcast op. 

Filmquiz

Julius Koetsier presenteerde de quiz

Schokkend Nieuws-medewerkers Julius Koetsier, Theodoor Steen, Erik van ’t Holt, George Vermij en Lieuwe van Albada hadden in de weken voorafgaand aan het feest hard gewerkt aan het bedenken van gevarieerde vragen en originele rondes. Het resultaat was een quiz die de deelnemers flink uitdaagde. Vragen als ‘Noem de namen van de bruiden van Immortan Joe uit MAD MAX: FURY ROAD’ zorgden voor gefronste wenkbrauwen. Instinkers zaten er ook tussen: Ennio Morricone’s muziek uit DEATH RIDES A HORSE zit natuurlijk ook in KILL BILL, maar dat was niet het antwoord waarnaar we zochten in de soundtrackronde. De echte nerds konden helemaal los bij de laatste vraag, waarin uit een fragment van LOONEY TUNES: BACK IN ACTION de namen van de klassieke sciencefictionfilms waarnaar werd verwezen moesten worden genoemd. Natuurlijk stond de quiz ook in het teken van het jubileum, dus was er een ronde over films uit Schokkend Nieuws’ oprichtingsjaar 1992 en een ronde waarin aan de hand van citaten uit Schokkend Nieuws-recensies moest worden geraden over welke film het ging.

Lieuwe en Theodoor

Lieuwe van Albada en Theodoor Steen kijken de vragen na

Dat quizzen een populair tijdverdrijf is onder onze lezers bleek maar weer; na de aankondiging waren de tien plekken voor teams snel vergeven en er moesten zelfs teams teleurgesteld worden. De sfeer zat er dan ook goed in: er werd gelachen en geschreeuwd en de organisatie kreeg na afloop naast complimenten ook van meerdere mensen het verzoek om de quizvragen nog eens opgestuurd te krijgen om ook aan het thuisfront te kunnen laten zien hoe lastig het was. De quiz eindigde met een spannende sudden death, aangezien de nummers twee en drie evenveel punten hadden. De tie-breaker was de vraag in welke STAR WARS-film voor het eerst de Imperial March te horen was (antwoord: THE EMPIRE STRIKES BACK) en die werd als eerste goed beantwoord door team Droids, die zodoende op de tweede plaats eindigden. Nummer één werd The Unholy Alliance, ook een team van ervaren filmquizzers. Zo was het een meer dan geslaagd begin van een gedenkwaardig feest, en als een volgende gelegenheid zich aandient zal er zeker weer een quiz komen: misschien ietsje minder pittig, maar zeker niet minder leuk.

Quizteam

In Kriterion, no-one can hear you scream

Hoofdredacteur Barend de Voogd merkt op: “Ik vond het een enorm succes. Er zaten 115 mensen in de zaal voor ARMY OF DARKNESS, maar ik denk dat er van de tien quizteams ook heel veel mensen gewoon in de foyer zijn blijven zitten. Het was hilarisch om Phil en Jan te horen vertellen over hun bezoek aan de set van ARMY OF DARKNESS en de bijbehorende foto’s te zien (Phil in bandplooibroek!). Jasper en Rob hadden een fraai overzicht gemaakt van alle films die in ons geboortejaar uitkwamen en Bram en Yfke gaven een eerste tease van hun documentaire XANGADIX LIVES over DE JOHNSONS. Zo zag je in beeld iets wat de hele avond overal te zien was in Kriterion: een soepele mix van oud en nieuw. ‘Oude Garde’ Schokkend Nieuws-ers als Mike Lebbing en Oliver Kerkdijk, aan de ene kant; de nieuwe garde aan de andere kant, druk bezig met de podcast en het plaatsen van foto’s op Facebook. Het was een jubileum, 25 jaar, maar de sfeer had weinig van een oude mannen-reünie. De avond bewees denk ik vooral dat Schokkend Nieuws nog barst van de energie en nieuwe plannen.”

Hoofdredacteur Barend de Voogd (rechts)

Jasper ter Hoor, Julius Koetsier en hoofdredacteur Barend de Voogd

Hoofdredacteur Online Carlijn Kruidhof vertelt: “Het voelde zo goed om bij Kriterion binnen te lopen en een stampvol café te zien. Ik kon zelf gelukkig net één van de laatste stoelen bemachtigen. Ik had vantevoren de filmquiz al getest en vond ‘m erg moeilijk. Ik vond het dan ook erg knap dat er teams waren die zich zóveel details konden herinneren van de genoemde films. Het was leuk om de podcast een keertje op deze manier te testen: live voor een publiek. Was het een geslaagd experiment? Dat valt nog te bezien. Maar dat maakt niet uit, want het was wel hartstikke leuk en gezellig. Ik wil in ieder geval iedereen bedanken voor hun komst. Zonder jullie was het nooit zo’n leuk feest geworden. En we zien jullie allemaal graag weer terug op ons 50-jarig jubileum in 2042, waar ik zelf de oude garde zal zijn en een team mensen die half zo jong zijn als ikzelf ons tijdschrift en website weer nieuw leven inblazen. Of misschien zijn we dan wel overgestapt naar 3D hologrammen.”

Medewerker Marjan met haar nieuwe liefde

Marjan Westbroek en haar nieuwe liefde

5 april 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!