Egbert
Egbert
Nieuws
16 december 2015

Eerste reacties Star Wars: The Force Awakens

Egbert Het zal je niet ontgaan zijn: STAR WARS: THE FORCE AWAKENS is eindelijk in Nederland te zien. De redactie van Schokkend Nieuws laat dat natuurlijk niet aan zich voorbijgaan. Verschillende redactieleden namen een ochtend of middag vrij om te gaan kijken. Hier zijn onze eerste indrukken. 

Hoofdredacteur Barend de Voogd was gisteren bij de exclusieve première van THE FORCE AWAKENS in Amsterdam. Hij had een speciale gast bij zich. Egbert Hoogstad (foto hiernaast, in het midden) was als vijftienjarige jongen in 1977 bij de première van de originele film, A NEW HOPE (toen nog gewoon STAR WARS geheten). Een interview met Hoogstad lees je hier. Zijn eerste reactie op de nieuwe film: “Een ouderwetse avonturenfilm, helemaal naar mijn hart…”

mt_ignore: Rode Loper De recensie van Barend staat al online. Hij gaf de film maar liefst vier skulls! “THE FORCE AWAKENS maakt zijn titel waar, met veel spektakel, een weergaloze schurk, sterke nieuwe personages en een wereld die het beste van Lucas’ universum bewaart zonder zijn antropologische excessen. J.J. Abrams bewijst dat de franchise nog springlevend is en ik hoop dat in de volgende delen (…) de Lucas-canon nog wat verder losgelaten wordt om ons meer nieuws te laten ontdekken.”

George Vermij ging vanochtend naar de speciale Dolby Cinema-persvoorstelling in Hilversum. Dit vond hij ervan: “The Force is strong with this one… Het is Abrams gelukt een brug te slaan tussen oud en nieuw zonder daarbij spanning en spektakel te vergeten. Voor de personages geldt dat vertrouwde gezichten tegenover nieuwe helden en bad guys staan. Ook in de details is de film erg bevredigend: de Millennium Falcon is nog steeds het snelste stuk schroot in het universum. En hier en daar duiken wat voertuigen (een kapotte AT-AT) of snufjes (Marksman-H combat remote) op uit de oude delen. Het verhaal is gelukkig ook beklemmend en bouwt mooi op naar een climax die je doet verlangen naar 2017, want dan komt deel VIII uit!”

Onze vormgever Arie Reisinger en zijn dochter Ruby gingen ook. “Wij geven vijf skulls!”

mt_ignore: IMG 20151216 WA0000 Star Wars-fan Roel Haanen is wat minder enhousiast:
“THE FORCE AWAKENS introduceert geweldige nieuwe personages en maakt zeker benieuwd naar hun verdere lotgevallen. De toekomst van de reeks lijkt daarmee veiliggesteld. Dat is de grote winst van Abrams’ en Kasdans scenario dat mij verder teleurstelde in zijn plichtmatig afvinken van elementen die zo uit de eerste trilogie, en dan met name A NEW HOPE, zijn gelicht. Cantina scène? Check. Galactisch superwapen? Check. Robot met geheime informatie? Check. Bij het obligate dramatische schokmoment begint dat afvinken echt te storen, al wordt die scène voortreffelijk gespeeld door de twee acteurs en is ze braaf dramatisch gemotiveerd door de schrijvers. Niet dat we überhaupt tijd krijgen om de schok te verwerken. THE FORCE AWAKENS is boven alles namelijk een onderhoudende achtbaanrit, vol actiescènes, achtervolgingen, ontsnappingen en humor. mt_ignore: IMG 20151216 WA0002 Een wat meer particuliere klacht: in de film ziet elke planeet eruit als de aarde: een woestijn, een bos, een sneeuwlandschap. Ja, ik weet het: net als in de oorspronkelijke trilogie! Maar we zijn dertig jaar verder en ik hunker naar ontzagwekkende beelden van dat galaxy far, far away! Eindigde de beste film van de serie, THE EMPIRE STRIKES BACK, met een fantastisch shot waarin onze helden uitkijken over het sterrenstelsel, THE FORCE AWAKENS eindigt met een shot dat nog het meest doet denken aan een gothic-rockvideo. Toegegeven: wat in de slotscène gebeurt, maakt me zeer nieuwsgierig naar deel VIII.”

Naarmate de avond vordert stromen de reacties binnen.

Thierry Verhoeven vond er dit van: “THE FORCE AWAKENS is zó klassiek Star Wars dat je bijna zou denken dat-ie in de jaren tachtig is gemaakt. Dat is gelukkig geen kritiek: wat ouderwets vermaak is meer dan welkom in een tijd waarin blockbusters vooral inzetten op overdaad. Vergeleken daarmee zijn de actiescènes in deze film opvallend kort, maar o zo veel effectiever. Qua plot spelen J.J. Abrams en Lawrence Kasdan net iets teveel op veilig, maar dat wordt gecompenseerd door het blik nieuwe personages dat ze opentrekken. Rey, Finn, Poe en BB-8 laten zien dat binnen het Star Wars-universum echt niet alles en iedereen met elkaar verbonden hoeft te zijn, zoals George Lucas sinds 1983 lijkt te denken. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk nooit een straf om Harrison Ford weer eens met de Millennium Falcon te zien vliegen. Verbazingwekkend trouwens wat een overtuigende actieheld hij op zijn leeftijd nog altijd is.”

mt_ignore: darth Van Hedwig van Driel  hebben wij ook een reactie ontvangen.  Haar mooie zelfgemaakte Yoda hield haar vanavond helaas geen gezelschap in de bioscoop blijkt nu. “Hoe hard ik het ook probeerde, ook ik kon niet aan de hype ontkomen. Vanaf het moment dat ik de Millenium Falcon in de eerste teaser weer zag vliegen was ik verkocht – en was op het werk vandaag zo druk met uren aftellen dat ik Yoda op mijn bureau vergat (sorry Yoda en en zie plaatje hieronder). Gelukkig loste J.J. Abrams de verwachtingen grotendeels in, en bleek dat moment met de Falcon in het bijzonder met verve nieuwe personages te introduceren terwijl het de sfeer van de originele trilogie ademt.”

“Ergens ben ik het wel een beetje met Roel eens: wanneer twee Stormtroopers opeens precies dezelfde dialoog voeren als dertig jaar terug, dan haalt dat je toch een beetje uit de film. Prima dat je je best doet om me te pleasen, J.J., maar verleiding werkt vaak beter als je me laat vergeten wat je aan het doen bent. Toch kon ik de muziek van John Williams niet weerstaan en ook voor de charmes van BB-8 (die qua proporties wel wat aan één van mijn katten doet denken), Oscar Isaac, John Boyega en Daisy Ridley bleek ik bepaald niet ongevoelig.”

“Net als alle films tot nu toe draait THE FORCE AWAKENS eigenlijk om familie en nalatenschap. Overal zijn letterlijke en metaforische wezen, en erfstukken en genetische gaven/vervloekingen vormen een rode draad in het verhaal. Het mag dan gaan over goed vs. kwaad (waarbij de nazistische stijl van het kwaad nog eens lekker vet wordt aangezet), maar uiteindelijk gaat het vooral om de vraag bij wie je wilt horen. Ik weet het in ieder geval. Ik hoor bij de menigte die al neuriënd naar buiten kwam.”

Carlijn Kruidhof stuurde vanochtend haar eerste reactie op de film: “Wat kan ik zeggen over een film waarvan alles zo krampachtig geheim is gehouden? Ieder stukje informatie voelt als een enorme spoiler. Ik ga het toch proberen: STAR WARS: THE FORCE AWAKENS is een familievriendelijke avonturenfilm. Dat klinkt lauwtjes, maar het is een GEWELDIGE avonturenfilm. Het is spannend, hilarisch, gevat en emotioneel. Niet erg gewaagd: J.J. Abrams heeft het heel netjes in de traditie van de originele drie Star Warsfilms gehouden. Maar laten we eerlijk wezen: als hij nu was gaan experimenteren, hadden de fans hem dat niet in dank afgenomen. De nieuwe personages Finn, Rey en Poe Dameron – en de enorm schattige android BB-8 –  zijn divers genoeg voor ieder kind (jongens én meisjes!) om zich in te kunnen leven en deze episode is daarom uitermate geschikt als introductie voor een nieuwe generatie fans. Maar misschien wel het allerbelangrijkst: THE FORCE AWAKENS is een enorm veelbelovend begin van een nieuwe trilogie, met een fantastisch open einde. Kom maar op met de volgende!”

En inmiddels heeft Theodoor Steen de film ook gezien. “Het is al eerder gezegd, maar THE FORCE AWAKENS voelt erg als een herhalingsoefening van de originele trilogie. Gelukkig stoelt J.J Abrams ook op één van de sterkste aspecten van de klassieke eerste films, die in de prequels met node gemist was: het idee dat dit een breed universum is waarin je van alles kunt ontdekken. Had je in de prequels vooral het gevoel dat de wereld ophield buiten de camera en computereffecten, hier heb je het idee dat het avontuur overal te vinden is. De filmmakers maken daar ook goed gebruik van, want elke nieuwe locatie voelt als een onbeschreven blad waarop van alles kan gebeuren. En daardoor is de plot bij vlagen toch best verrassend.” 

“De tientallen nieuwe creaturen, vaak gedaan met make-up-effecten en animatronics, dragen bij aan het gevoel van een uitgedachte, ruime wereld. Ook fijn is dat in dit nieuwe universum meer ruimte is voor vrouwen en niet-witte mensen, die in de originele trilogie toch een beetje genegeerd werden. Daarmee voelt STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, ondanks de schatplichtigheid aan de oude films, toch als een stap vooruit in de goede richting.”

mt_ignore: Yodasw

16 december 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!