Ajin manga
Ajin manga
Nieuws
26 december 2015

Een gezellige Anime-winter met on-mensen, aliens en een spook

Ajin manga ANIME | Anime-specialist Martijn Kloosterman helpt ons lekker de winter door met zijn selectie van series die je gezien moet hebben. Met dit keer de lotgevallen van onsterfelijken, een schoolklas vol assassins en een gevaarlijke alien en een beklemmend horrorverhaal.

Ajin: Demi-Human (亜人)
Genre: action, supernatural, horror
Studio: Polygon Pictures (Innocence, Tron: Uprising, Star Wars: The Clone Wars)
Director: Hiroyuki Seshita (Knights of Sidonia)
Schrijver: Gamon Sakurai

Gamon Sakurai heeft tot nu toe alleen Ajin op z’n naam staan, maar heeft daarmee eind vorig jaar wel de top van de Japanse manga-bestsellers gehaald. Hij is een nieuw gezicht in de anime-wereld. De strak en zeer gedetailleerd getekende manga wordt nu omgezet in een anime-serie en een drietal films. De eerste hiervan is op 27 november in Japan uitgekomen, en de tweede zal medio 2016 volgen.

De manga zag het licht in 2012 en beslaat nu 7 boeken. Van de serie zijn de eerste twee delen sinds kort in het Engels online te lezen op Crunchyroll. Vanaf 16 januari is de bijbehorende 13-delige anime-serie te volgen via Netflix. Netflix timmert al wat langer aan de weg op anime-gebied: nadat ze Knights of Sidonia hebben gefinancierd, volgt nu Ajin.

Ajin biedt een alternatieve kijk op het ‘onsterfelijkheid is geweldig’-idee. Wat moet een samenleving doen met onsterfelijke mensen als hun bestaan eenmaal ontdekt is? Ze worden in Ajin als niet menselijk gezien en behandeld als onmenselijk. Tevens worden ze geacht zich beschikbaar te stellen voor de mensheid. Saillant detail daarbij is dat ze als proefkonijn worden gebruikt in medische experimenten.

Kei heeft een probleem. Wist hij veel dat hij onsterfelijk was en daarmee behoort tot de Ajin. Nadat hij daar op pijnlijke wijze achter is gekomen (want wel onsterfelijk maar helaas niet onkwetsbaar), volgen wilde achtervolgingen om hem op te pakken. Niet alleen door de autoriteiten, maar ook door burgers. Zelfs vrienden en naaste familieleden doen mee met de klopjacht, vanwege de hoge beloningen op een Ajin. Een Ajin is tenslotte niet menselijk en al helemaal geen familie. Op de achtergrond spelen andere verhaallijnen, zoals het standpunt van de rest van de wereld ten opzichte van de Ajin, hoe om te gaan met klopjachten en wat te doen met sympathisanten. Ook blijken Ajin zelf mee te doen met de jacht om soortgenoten te kunnen helpen voordat ze gepakt worden.

Als het verhaal langzaam op gang komt wordt duidelijk wat de experimenten precies inhouden en leer je waarom de Ajin zo hard hun best doen om niet gevonden te worden. Ook blijken er binnen de Ajin meningsverschillen te zijn over hoe met de mensheid om te gaan. Verschillende facties houden er zo hun eigen overtuigingen op na. Een zelfmoordterrorist die niet bang is zich op te blazen omdat hij toch niet dood blijft, is daar een naar voorbeeld van…

Ajin is vanaf 16 januari te volgen op Netflix en hieronder de trailer. 

Assassination Classroom S2 (暗殺教室, Ansatsu Kyoushitsu)
Genre: action, supernatural, comedy
Studio: Lerche (Unbreakable Machine Doll, Rampo Kitan, Monster Musume)
Director: Seiji Kishi (Arpeggio of Blue Steel, Yuki Yuna is a Hero)
Schrijver: Yūsei Matsui

Een gele alien verschijnt ogenschijnlijk uit de ruimte. Met enige flair sloopt hij de maan en verklaart dat over een jaar de Aarde aan de beurt is, tenzij de mensheid hem voor die tijd weet om te leggen. Tot verbijstering van allen biedt de alien aan gedurende een jaar een klas vol losers les te geven en ze de kans te geven hem te stoppen. Alle leraren worden vervangen door de beste huurmoordenaars die onze planeet kent en de leerlingen worden opgeleid met een curriculum dat je niet vaak aantreft in een school…

Het eerste seizoen is zo enthousiast ontvangen dat er vrij vlot een tweede is aangekondigd. Geen verrassing als je weet dat de manga een zeer succesvolle young adult serie is die al loopt sinds 2012 met 16 delen, 1 spin-off manga en 3 films (waarvan twee live-action).

Hieronder alvast een voorproefje en vanaf 7 januari te zien op Funimation

Another
Genre: horror, supernatural
Studio: P.A. Works (Angel Beats, Charlotte, Shirobako)
Regie: Tsutomu Mizushima (Girlz und Panzer, Shirobako)
Schrijver: Ryō Higaki

Hoewel deze serie al in 2012 is uitgekomen, is het nog steeds een van de weinige horrorverhalen die niet wegzakt in een parade van gore en de kijker weet vast te houden met een goed verhaal.

Kōichi verhuist naar een kleine stad en gaat aldaar naar school. Daar ontmoet hij de wat afstandelijke Mei, die om onduidelijke redenen volkomen genegeerd wordt door de rest van de klas, inclusief de leerkrachten. Als hij tegen alle raad in toch met haar spreekt, zorgt dat voor een keten van onvoorziene gebeurtenissen…

De trailer maakt nieuwsgierig en je kunt Another bekijken op Crunchyroll

En we sluiten af met Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri waarvan vanaf 9 januari het tweede coeur (12 afleveringen) van het eerste seizoen te zien is. De eerste helft is al te zien op Crunchyroll en hieronder de trailer.

26 december 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!