Nieuws
24 januari 2004

Een fantastisch duel

Niet alleen de liefhebber van de exotische cinema komt in Rotterdam aan zijn of haar trekken. Ook fans van de fantastische film zetten het festival rood omlijnd in de agenda. Het IFFR plaatste ooit David Cronenberg en Abel Ferrara op de artfilm-kaart en wees ons op Miike Takashi en Kinji Fukasaku, dus wie weet welke fantast ditmaal op ontdekking wacht. Veelbelovend klinken ons dit jaar ONG-BAK uit Thailand, LOVE IS NOT A SIN uit Hongkong en DOPPELGÄNGER uit Japan in de oren. Dit betekent wel dat deze films niet te zien zullen zijn op het 20th Amsterdam Fantastic Film Festival, die andere manifestatie die de fantastische cinema een warm hart toedraagt. Begrijpelijkerwijs verkiezen distributeurs en sales agents het derde festival van Europa voor het vertonen van hun waar.

Zodoende moeten de programmeurs uit Amsterdam extra alert zijn in het spotten van bijzondere titels die aan het alziende oog van ‘Rotterdam’ zijn ontgaan. Ik kan u verzekeren, dat valt niet mee. Zo was ondergetekende vorig jaar op de MIFED in Milaan, ’s werelds grootste vergaarbak van speelfilms die niet uit Hollywood komen. Van tevoren had het AFFF-team, drie man sterk, elke titel met fantastische potentie aangekruist, waarna een van de programmeurs er voor zorgde tijdig bij de vaak drukbezochte screenings aanwezig te zijn. En verdomd als het niet waar is, bij elke film met festivalpotentie dook in de deuropening van het zaaltje vroeg of laat het grijze hoofd van Rotterdam-directeur Simon Field op. Ik kreeg dan een vriendelijk knikje, en de vraag of ik nog ‘fantastic films’ aan mijn selectie had weten toe te voegen. Jazeker Simon, precies die titels die jij ook op je long list hebt staan! En dan viel er weer een Amsterdam-kandidaat af.

Geen GOZU dus op het AFFF, en ook voor BATTLE ROYALE 2 moet u afreizen naar de Maasstad. Niet meer dan terecht overigens, want het was immers Rotterdam dat Takashi en Fukasaku in Nederland introduceerde. En omdat het IFFR een aanzienlijk grotere filmweide dient af te grazen, blijven er voldoende juweeltjes liggen. Zo kan ik u verzekeren dat THE AMERICAN ASTRONAUT in Amsterdam de handen op elkaar gaat krijgen. De ruimtereis van een zingende cowboy die de vrouwen van Venus een mijnwerker van Jupiter komt brengen is fantastic, indeed. De stijlvolle Japanse zwaardvechtersfilm AZUMI had ook op Rotterdam niet misstaan, en met ROBOT STORIES brengt het AFFF het soort Amerikaanse cultfilm waar het IFFR al jaren het patent op heeft. Dus wie zin heeft om in april het ‘Rotterdam-gevoel’ weer even over zich te krijgen, begeef u naar de hoofdstad. Het is dan in elk geval beter weer.

Mark van den Tempel

24 januari 2004

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!