Nailed by Nikita
Nailed by Nikita
27 februari 2017

Dieptepunt: 11 filmzondes

Nailed by Nikita DIEPTEPUNT | Als je over film schrijft, dan gaat het onvermijdelijk een keer kriebelen… Hier zijn 11 meer of minder geslaagde genrefilmprojecten van Schokkend Nieuws-medewerkers!

Op 1 april a.s. vieren we ons jubileum in Filmtheater Kriterion in Amsterdam. In 25 jaar Schokkend Nieuws kan een hoop gebeuren. Er werden 124 nummers volgeschreven, maar er was gelukkig ook tijd om zélf de camera op te pakken. Het leverde veel grappige korte films op, maar ook een volledige speelfilm. Het ging soms ook andersom: beginnende filmmakers kregen in Schokkend Nieuws hun eerste recensie en besloten daarna voor het blad te gaan schrijven.

Hier zijn onze elf filmzondes:

 

 

1. State of Mind (1992)

Phil van Tongeren en Jan Doense maakte in 1987 THE GREAT ROCK ‘N ROLL MASSACRE, ruim vijf jaar voordat Schokkend Nieuws werd opgericht. In deze korte muzikale ode aan Leatherface en talloze andere horrorhelden wordt Barry Raaijmakers, hoofdredacteur van onze voorloper Horrorscoop, aan de bajonet gespiest. Helaas zijn er van deze parel geen beelden online te vinden. Doense (co-producent) en Van Tongeren (scenarist) gingen in 1992 in zee met de Belgische producent Johan Vandewoestijne (‘James Desert’). Het resultaat is STATE OF MIND, een ietwat confuse feature length female psychopath-film van Reginald Adamson. De hoofdrol was voor Manouk van der Meulen. Doense en Van Tongeren kunnen nog altijd smakelijk vertellen over de opnames in de Ardennen en de samenwerking met filmhelden Don Hannah, Paul Nashy en Fred Williamson.

2. Hoorn: Zien en Sterven (1999)

Heel obscuur: Eric van der Woude, een van de mannen van ons Video Basta!-team, werkte in 1999 aan een zombiefilm met de prachttitel HOORN: ZIEN EN STERVEN. De teaser trailer is van twintig jaar later. “Ik heb die trailer niet gemaakt,” schrijft Eric.”Dat was meer een stimulans om die film eens af te maken. Heeft helaas niet geholpen…”

3. R.I.P. (2001)

Een classic van Jan Doense. R.I.P. is een sfeervolle korte gothic zombiefilm met een komische twist. Huub van der Lubbe, de zanger van De Dijk, en Manouk van der Meulen speelden de hoofdrollen. Gefilmd werd er op begraafplaats Bosdrift in Hilversum. De film won de prijs voor Best Horror Comedy Short tijdens Scream Fest. Jan Doense deed in 2015 nog een oproep voor ideeën voor een vervolg, maar zover is het helaas nog niet.

4. Worst Case Scenario (2004)

Ook SN-oprichter Bart Oosterhoorn liet zich niet onbetuigd. Samen met Fir Suidema en regisseur Richard Raaphorst maakte hij twee teasers voor de lange zombiefilm die er helaas nooit kwam: WORST CASE SCENARIO. De opnames van de eerste trailer, 5 oktober 2003, waren op de Maasvlakte. Honderden vrijwilligers melden zich als zombiefigurant. De film ging weliswaar niet door, maar Raaphorst maakt een doorstart met de biomechanische Zombots in FRANKENSTEIN’S ARMY (2013)

5. Nailed by Nikita (2007)

“She was sold in the east… to bring pleasure to the west!” SN-redactielid Rob van der Velden en Maurice Tromp deden in 2007 mee aan een door A-Film uitgeschreven Fake Trailer Contest ter gelegenheid van de release van de Tarantino/Rodriguez GRINDHOUSE-films. Playmate Olga Urashova speelde de hoofdrol. SN-hoofdredacteur Barend de Voogd is te zien in de rol van de Russische pooier die zijn verdiende loon krijgt.

6. Import (2007)

Sfeervolle korte film in Japanse horrorstijl, met een onbegrijpelijke TETSUO-sequentie en een vleugje SMOKEY AND THE BANDIT. Ben Abelsma speelt de onfortuinlijke vrachtwagenchauffeur. Barend de Voogd moest en zou in zijn film een enorme vrachtwagen casten en een stukje verlaten snelweg (de S114 naar Amsterdam IIburg, inmiddels in gebruik genomen).

 

7. Zombie Love (2007)

Yfke van Berckelaer, onze correspondente in Los Angeles, studeerde aan de California Institute of Arts. Haar afstudeerproject ZOMBIE LOVE is een fantastische, 37 minuten durende romantische zombiemusical. Dante, een 200-jarige zombie, hongert naar… de liefde van Claudia, een gewone stervelinge. Fantastische liedjes! Bijvoorbeeld van Dante’s zombievrienden, die hem aanmoedigen zich toch vooral aan zijn normale dieet te houden: “Eat the flesh!”

8. Zombeer (2008)

Nóg meer zombies! Rob van der Velden, Barend de Voogd (beiden regie) en Marjan Westbroek (productie).maakten in 2008 ZOMBEER. Er werd in twee brouwerijen gefilmd: brouwerij De Leckere in Utrecht en brouwerij t IJ in Amsterdam. Japanse vrienden en guerilla style filmen op Koninginnedag zorgden voor extra production value.

 

9. Rood (2013)

Redactielid Jasper ten Hoor studeerde in 2013 af aan de HKU met dit grimmige vervolg op Roodkapje. Hoofdrollen zijn er voor Sophie van Winden, Peter Tuinman en, uiteraard, de wolf.

10. Kweekzusje (2014)

Redactielid Julius Koetsier was regieassistent van de korte bovennatuurlijke horrorfilm BESTEMMING BEREIKT (2016) en hij schreef het script van het scifi kortje KWEEKZUSJE (Anne Perine van der Torren, 2014). Hij won er tijdens het 48 Film Horror Project de prijs voor beste scenario mee.

11. Victims of Contingency (2014)

Geen regie, maar wel de hoofdrol. Barend de Voogd leefde zich helemaal in voor de videoclip van de Nederlandse band Epica. Spoiler; het loopt slecht met hem af. Dat zal ze leren, hem en al die anders Schokkend Nieuws-ers die het filmen niet laten kunnen!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

27 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!