ronal-the-barbarian_300x424
ronal-the-barbarian_300x424
Nieuws
18 juni 2011

Deens, dus geen Disney

ronal-the-barbarian_300x424Het patent op Lego raakten ze kwijt en hun schapenkaas mag geen feta meer heten. Gelukkig hebben de Denen hun films nog. Sinds TERKEL IN TROUBLE (2004) zijn zelfs Deense animaties een veelbelovend exportproduct geworden. Twee nieuwe titels om naar uit te kijken zijn RONAL THE BARBARIAN en THE GREAT BEAR.

Disney-esque suikergoed hoef je van de makers van RONAL THE BARBARIAN niet te verwachten. Politiek correct gedoe is aan de Denen niet besteed. Van Lars von Triers Nazi-grappen of een Mohammed-cartoon meer of minder liggen ze niet wakker. Veelzeggend is de tagline van RONAL THE BARBARIAN: Boobs, Balls and Muscles. En dat alles in 3D. Het testosteron vloeit rijkelijk, maar niet door de aderen van gespierde spaghetti Ronal. Als ene Lord Volcazar zijn dorp binnenvalt, worden uitgerekend alle musculaire medebarbaren gekidnapt. Zo begint Ronals avontuur, waarin hij wordt vergezeld door een Red Sonja-achtige vamp (met de stem van Brigitte Nielsen!) een vadsige minstreel en een metroseksuele elf. Humor van het slag dat we kennen uit eerder werk van Thorbjørn Christoffersen and Kresten Vestbjerg Andersen, zoals TERKEL IN TROUBLE (2004) en JOURNEY TO SATURN (2008).

Op Facebook toonden de makers afgelopen week weer een sneak peek. Ze mogen wel opschieten, want de (Deense) première staat al gepland op 22 september. Commercieel gezien is dat een handige datum, aangezien ze met hun parodie in het kielzog zitten van de nieuwe CONAN THE BARBARIAN (meer hierover in Schokkend Nieuws #91). Einstein Film heeft RONAL THE BARBARIAN inmiddels aan zo’n vijftien tot twintig landen verkocht, al zijn Nederland en België volgens onze laatste informatie nog niet bevestigd.

Dat geldt overigens wel voor THE GREAT BEAR, het kindvriendelijke feature debuut van regisseur Ebsen Toft Jacobsen. Hier geen tieten en barbaren, maar een beer zo groot als een berg, die ter camouflage een heel dennenbos meetorst op zijn rug. Als Jonathan zich tijdens het bezoek aan grootvader probeert te ontdoen van zijn zusje Sophie, wordt ze meegenomen door de monsterlijke kolos. Dat was niet helemaal de bedoeling…

Jacobsens stijl houdt het midden tussen Pixar en Miyazaki’s PRINCESS MONONOKE, al kun je voor een budget van 1,7 miljoen euro niet dezelfde mate van detail verwachten. Toch ziet THE GREAT BEAR er prachtig uit, en dankzij die hoge kwaliteit behoorde de film dit jaar tot de selectie van het Europese co-productie forum Cartoon Movie. Een opsteker voor Copenhagen Bombay, de succesvolle studio van Anders Morgenthaler, maker van de wraakfilm PRINCESS(2006). Na een redelijk succesvolle start in Denemarken laat Copenhagen Bombay de grote beer nu zijn internationale ronde maken, waaronder dit weekend op het Sydney Film Festival. Zodra meer bekend is over een Nederlandse of Belgische release, leest u dat hier.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!