Cannibals-main
Cannibals-main
Nieuws
6 november 2013

Celluloid Cannibals

Cannibals-mainWat beter dan het Museum van de Molen en de Voeding in Brussel om een selectie te maken van vijf kannibalenfilms? Vijf bekende en beruchte films over het verorberen van de mens staan daar de komende maanden op het menu.

Op 13 oktober jl. werd het evenement afgetrapt met waarschijnlijk de bekendste zombiefilm aller tijden, NIGHT OF THE LIVING DEAD van George A. Romero. De klassieker uit 1968 is de grondlegger van het zombiegenre zoals we dat vandaag kennen en introduceerde ons met de inmiddels zo herkenbare trage, kreunende menseneters. Met vijf vervolgfilms, meerdere remakes en horden spin-offs en spoofs mocht deze wereldberoemde hit natuurlijk niet ontbreken.

Eveneens onmisbaar in een selectie met dit thema is CANNIBAL HOLOCAUST, die op 21 november te zien is. Deze Italiaanse exploitatiefilm was voor veel mensen zó realistisch dat regisseur Ruggero Deodato in een rechtszaak moest aantonen dat het om fictie ging. De controverse hield daarmee echter niet op. Zo ontstond er veel ophef over het doden van dieren, die wél echt waren, voor de film. Wat dat betreft is CANNIBAL HOLOCAUST een schoolvoorbeeld van het principe ‘slechte publiciteit is ook publiciteit’.

ALIVE, te zien op 15 december, vertelt het waargebeurde verhaal van de passagiers van een vliegtuig dat in 1972 in de Andes neerstortte. De passagiers waren genoodzaakt tot kannibalisme over te gaan om te kunnen overleven. Twee jaar na de ramp schreef Piers Paul Read het boek Alive: The Story of the Andes Survivors. Het stond in 1993 aan de basis van de verfilming van regisseur Frank Marshall, met Ethan Hawke in de hoofdrol.

En dan is het, op 16 februari van het nieuwe jaar, tijd voor een paar lekkere hapjes. En nergens krijg je zulke unieke versnaperingen geserveerd als in DUMPLINGS, de vierde film uit de selectie. Deze surrealistische Aziatische horrorfilm uit 2004 van regisseur Fruit Chan vertelt over een vrouw die ontdekt dat het geheim van de eeuwige jeugd in de hapjes van kokkin Mei zit. Mag u drie keer raden naar het geheime ingrediënt.

De vijfde en laatste film van de selectie is GRIMM LOVE, te zien op 16 maart. Deze Duitse film is gebaseerd op het bizarre verhaal van Armin Meiwes, ook wel bekend als de Kannibaal van Rotenburg (of de Hannibal van Hessen). Deze Armin Menschenfresser wist op het internet een vrijwilliger te vinden om op te eten. In GRIMM LOVE volgen we een journalist die dit verhaal tot op de bodem uitzoekt.

Celluloid Cannibals
Brussels Museum van de Molen en de Voeding>
Windmolenstraat 21
1140 Evere
Volledige programma

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!