CameraJapan_300x418
CameraJapan_300x418
Nieuws
7 september 2011

Camera Japan Festival 2011

CameraJapan_300x418Vanaf 16 september vindt in Rotterdam en Amsterdam weer het Camera Japan Festival plaats. Een mooie kans om die regenponcho’s uit te doen en een dag in de bioscoop door te brengen met al dat fijns uit het land van de rijzende zon.

Het thema van dit jaar is Made In Japan? Gekeken wordt naar (Westerse) invloeden in de Japanse film en naar wat nu precies ‘Japans’ genoemd kan worden.  Naast dit themaprogramma is er een retrospectief over Nippon Noir, de Japanse variant van de Film Noir. Muziek is er in de vorm van diverse Japanse dj’s en er kan sushi gegeten worden. Dat alles van 16 tot en met 25 september op diverse locaties in Rotterdam: LantarenVenster, Worm, Museum Boijmans van Beuningen en De Unie. In Amsterdam kun je Camera Japan van 30 september tot en met 5 oktober bezoeken in filmtheater Kriterion en de Melkweg.

Anime
Voor anime-fans is er meer dan genoeg te zien.  Zo vertoont het festival AFRO SAMURAI: RESURRECTION. Eerst was er de tv-serie, nu volgt alweer de tweede film over de zwarte samurai. Het lijk van de vader van Afro Samurai wordt uit het graf gestolen. Afro zint op wraak en hakt zich behendig een weg door een legertje vijanden. Samuel L. Jackson, wie anders, verzorgt weer de stem van Afro en ook Lucy Liu en Mark Hamill zijn te horen.

In de futuristische anime REDLINE wordt niet gevochten, maar wel heel snel gereden. Elke vijf jaar wordt de Redline-race gehouden en de winnaar mag zich de snelste van de Melkweg noemen. Met de hand getekend en geregisseerd door Takeshi Koike die eerder verantwoordelijk was voor de animatiefragmenten in FUNKY FOREST en TASTE OF TEA. Die films werden weer geregisseerd door Ishii Katsuhito, de schrijver en bedenker van REDLINE. 

Ook TIME OF EVE speelt zich in de toekomst af. Androïden zijn nog maar net in gebruik gekomen en hoewel ze bedoeld zijn als huishoudelijk apparaten en ook zo behandeld moeten worden, zien sommige mensen toch meer in ze dan zielloze apparaten. Zo ook Rikuo, die ontdekt dat zijn androïde Sammy een eigen willetje heeft. Hij volgt haar naar Time of Eve, een café waar mens en robot gelijk zijn.

TRIGUN: BADLANDS RUMBLE draait om criminelen en bounty hunters. De geruchten gaan dat de notoire bankrover Gasback  op weg is naar Macca City. Iedere premiejager zit hem op de hielen want er staat een flinke prijs op zijn hoofd. Vash The Stampede heeft bovendien nog een appeltje met Gasback te schillen. De stad staat op springen in deze humoristische actie-anime. 

Splatter en romantiek
Mocht anime niet je ding zijn, dan is het een kleine stap naar GANTZ en GANTZ: PERFECT ANSWER. Deze live action blockbusters zijn gebaseerd op een populaire manga en latere anime, en gaan over twee vrienden die na een ongeluk wakker worden in een ruimte met een vreemde zwarte bol, de Gantz. Deze Gantz geeft de jongens wapens en bovenmenselijke krachten en stuurt ze op een levensgevaarlijke jacht op aliens. Spektakel, gore en een beetje melodrama.

In DEADBALL wordt Jubeh naar de Pterodactyl Juvenile Reformatory gestuurd, een helse jeugdgevangenis gerund door de kleindochter van een nazi en haar side-kick Ilsa. Jabeh’s enige uitweg is meespelen in een levensgevaarlijke versie van baseball. DEADBALL is een hilarische over-the-top splatterkomedie van de makers van BATTLEFIELD BASEBALL.

Naast gore en anime is er gelukkig ook nog wat romantiek – met een twist. UNDERWATER LOVE is een pinku (erotische) musical over een Kappa, een mythologisch schildpadmannetje, die herrezen uit de dood op zoek gaat naar zijn grote liefde. Die zoektocht gaat gepaard met veel zang, dans en seks. Gefilmd door Christopher Doyle, de vaste cameraman van Wong Kar-Wai.

In totaal zijn er meer dan dertig films en documentaires te zien tijdens Camera Japan. Naast films is het ook mogelijk om lezingen, muziek optredens, een gothic lolita modeshow, debatten en workshops bij te wonen.

Camera Japan Festival
22 tot en met 25 september in Rotterdam
29 september tot en met 5 oktober in Amsterdam
Volledige programma op www.camerajapan.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!