Nieuws
25 augustus 2016

BUTFF 2016: Enzo G. Castellari!

BUTFFEVENT | Op 31 augustus begint de elfde editie van het cultste festival van Nederland. Het International B-movie, Underground & Trash Film Festival in Breda heeft, naast een spraakmakend film- en kunstprogramma, ook een fantastische gast dit jaar: de Italiaanse B- filmlegende Enzo G. Castellari!

Het BUTFF is dé plek voor je jaarlijkse dosis B-films, weirde performances en transgressive cinema. Al elf jaar lang en tegenwoordig in hartje Breda, op vijf locaties op en rond het binnenplein van de Nieuwe Veste aan de St. Janstraat. Het feest begint dit jaar op woensdag 31 augustus met de vertoning van LOVEMILLA, een anarchistische zwarte komedie zoals ze die alleen in Finland kunnen maken. Kort daarna zal, volgens het persbericht, Mr. Marcaille een “heftige cello explosie” ten beste geven op het binnenplein. Geen idee wat we daarvan moeten verwachten, maar dat is dus de charme van dit volkomen onvoorspelbare festival.

Het thema dit jaar is CarnEvil: Wellustig vlees van het kwaad. Films die in dat kader vertoond zullen worden? BALADA TRISTE DE TROMPETA (Alex de la Iglesia, 2010), KILLER KLOWNS FROM OUTER SPACE (Stephen Chiodo, 1988), DARK CIRCUS (Julia Ostertag, 2016), EMANUELLE AND THE LAST CANNIBALS (Joe D’Amato, 1977) en SOMOS LO QUE HAY (Jorge Michel Grau, 2010).

Schokkend Nieuws kijkt uiteraard nog het meest uit naar de ontmoeting met de Italiaanse hoofdgast. Enzo G. Castellari inspireerde Quentin Tarantino met zijn oorlogsfilm THE INGLORIOUS BASTARDS / QUEL MALEDETTO TRENO BLINDATO (1978) en zijn naam komt al jaren regelmatig voorbij in Schokkend Nieuws. Het BUTFF vertoont INGLORIOUS BASTARDS op 1 september, COLD EYES OF FEAR / GLI OCCHI FREDDI DELLA PAURA (1971) op 2 september, EAGLES OVER LONDON / LA BATTAGLIA D’INGHILTERRA (1969, 2 sept.) en de heerlijke post-apocalyptische trashfilm 1990: THE BRONX WARRIORS (1982, 4 september). Castellari’s beste film, de western KEOMA (1976) met Franco Nero, zie je op 3 september.

Kenner, filmjournalist, en oud-Schokkend Nieuws medewerker Mike Lebbing houdt op vrijdag 2 september een openbaar interview met Enzo G. Castellari. Dat mag je niet missen. Vanaf 20.30 uur in Vlaszak 2. Een voorproefje beluister je in onze nieuwe podcast. In de Schokkend Nieuws-editie van oktober/november publiceren we een lang interview met Castellari, De oude held gaat uiteraard ook signeren!

Johan Vandewoestijne, alias James Desert (LUCKER, RABID GRANNIES, STATE OF MIND) komt onder meer zijn nieuwe film LAUNDRYMAN (2016) vertonen, een Engels gesproken horrorfilm gebaseerd op de misdaden van Jeffrey Dahmer en de Hongaars-Belgische seriemoordenaar Andras Pandy. Er zijn vrijwel het hele festival door dichters en performances bezig. Vrijdag 2 september is Black Metal Friday en treden Asgrauw, Grift, Hekel en Opus Nocturales op in de theaterzaal van de Nieuwe Veste. Louis Fleishauer, frontman van Aesthetic Meat Front geeft vooraf een corsetten-modeshow op het plein.

Schokkend Nieuws staat heel trots op de achterzijde van het BUTFF-programmaboekje en wij staan op zaterdag 3 september op de Film & Music Fair. Tot BUT!

International B-movie, Underground & Trash Film Festival
31 augustus – 4 september
De Nieuwe Veste e.o. Breda
www.butff.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!