hellposter
hellposter
Nieuws
30 augustus 2012

BUTFF 2012

hellposterHet volledige programma van het B-movie, Underground en Trash Film Festival is vanmorgen bekend gemaakt. De openingsfilm, op 5 september in de Nieuwe Veste te Breda, zet meteen de toon: HELL.

Misleidend, in zekere zin, want HELL van Tim Fehlbaum kan zowel als Engelse titel, als op z’n Duits begrepen worden. Dan verwijst HELL niet alleen naar de postapocalyptische hel waarin hoofdpersonen Marie, Leonie en Philip moeten overleven, maar ook naar het felle zonlicht dat de aarde verschroeit. De film, die mede werd geproduceerd door Ronald Emmerich, ziet er vooral erg bijzonder uit: een wereld van doorgebrande kleuren en een zee van wit licht waarin de duistere kanten van de mens, nog slechts gedreven door overlevingsdrang, natuurlijk extra reliëf krijgen.

HELL is wel de eerste, maar zal zeker niet de enige film zijn die tijdens deze editie de bezoeker van BUTFF op het verkeerde been zet. Zo gaat CALIBRE 9 (Jean-Christian Tassy, 2011) niet zomaar over een revolver; de Franse trash-film gaat over een revolver die is bezeten door de geest van een vermoorde hoer! En wat te denken van de ‘pornofilosofische’ film GALLINO, THE CHICKEN SYSTEM (Carlos Atanes, 2012)? Op de poster zien we een jongedame een kippenbout afkluiven.

Veel nieuwe gore, humor en trashy seks dus. Het festival biedt als vanouds een avontuurlijke mix van films met een redelijke production value tot totale low-budget en extreem experimenteel. Gelukkig zijn er ook een paar namen om je aan vast te klampen. Meer postapocalyptische seks vind je in THE AFTERMAN (1985), de BUT-film avant la lettre van Rob van Eyck. Als je gelachen hebt om het interview met hem in Schokkend Nieuws #87, dan heb je geluk: Van Eyck is één van de gasten dit jaar. Francesco Campanini keert ook terug naar het festival met zijn nieuwe film HOUSE IN THE WIND OF DEATH (2012). Andreas Schnaas creëert wederom een ‘idiote doe-het-zelf geweldsorgie’, aldus de website, in VIOLENT SHIT 4.0 (2010) en in de Servische zombiefilm ZONE OF THE DEAD (Milan Konjevic, Milan Todorovic, 2009) keert een oude held terug: Ken Foree uit de originele DAWN OF THE DEAD!

Nog een bekende: Eric van der Woude. De Schokkend Nieuws-medewerker en de ene helft van ons Video Basta!-team, zal de prettig gestoorde Italiaanse Star Wars rip-off THE HUMANOID (Aldo Lado, 1979) inleiden op zondag  9 september. In de titelrol treffen we niemand minder dan Richard Kiel, beter bekend als de bondschurk ‘Jaws’. Verder met Barbara Bach (BLACK BELLY OF THE TARANTULA). Voor de soundtrack tekende niemand minder dan Ennio Morricone. Deze spaghetti-SF is een must voor STAR WARS -fans die dachten dat ze alles al gezien hadden.

Dertien gasten tellen we dit jaar op de lijst. Hoofdgast is de Canadese special effects kunstenaar Rémy Couture. De foto’s en films die hij op zijn website publiceerde zijn zo levensecht, dat Interpol hem in 2009 begon te verdenken van het daadwerkelijk plegen van misdrijven. Inmiddels is de aanklacht gewijzigd: Couture moet op 10 december voorkomen voor ‘morele corruptie en propaganda van obsceen materiaal’. Een spraakmakende gast, kortom, die een masterclass zal geven.

Het festival wordt gehouden van woensdag 5 tot en met zondag 9 september en is te vinden op verschillende locaties in Breda. Naast een uitgebreid filmprogramma, valt er te genieten van workshops, muziek, poëzie en kunst.

Kaartjes en programma

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!