Little Witch Academia 2
Little Witch Academia 2
Nieuws
9 januari 2017

Anime winter 2017

Little Witch Academia 2 ANIME | Midwinter-heksen, interviews met monsters, een draak die zo nodig een ereschuld terug wil betalen en traditionele verhalenvertellers, afgerond met een fraaie muziekvideo. Genoeg om je de rest van de winter bezig te houden.

Little Witch Academia

Genre: Fantasy, Supernatural
Studio: Trigger
Regisseur: You Yoshinari (Panty & Stocking with Garterbelt, FLCL, Mahoromatic, Maze)
Schrijver: Masahiko Otsuka

In tegenstelling tot in het westen, heeft het begrip ‘heks’ nooit een negatieve lading gekregen in de Japanse folklore. Heksen worden in de Japanse mythologie gelijkgesteld aan priesteressen en maken deel uit van de ‘mahou shojo’-stroming in anime, bekend als ‘magische meiden’. Sprekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld SAILOR MOON (美少女戦士セーラームーン, Bishōjo Senshi Sērā Mūn).

Binnen dit genre zijn sub-stromen, ruwweg te verdelen in het brave spul (red de wereld) en de niet-zo-lieve series (red de wereld, maar er is een prijs die je moet betalen). MAGICAL GIRL RAISING PROJECT (魔法少女育成計画, Mahō Shōjo Ikusei Keikaku) valt onder de laatste. Het lijkt op het eerste gezicht lekker mainstream te zijn, tot de lichaamsdelen je om de oren beginnen te vliegen.

Little Witch Academia is ontstaan als een prestige- en trainingsproject voor studio Trigger en is in 2013 als korte film uitgebracht voor Anime Mirai 2013. Dit is een jaarlijks terugkerend project dat wordt gesponsord door de Japanse overheid en studenten in de gelegenheid stelt om bij professionele studio’s een opleiding te volgen. De korte film bleek zo’n succes dat met behulp van Kickstarter er in 2015 een vervolg uitkwam, dat ook een succes was. Vandaar dat het nu verder is uitgewerkt tot een televisieserie van twaalf afleveringen.

Akko is al jaren fan van de show-heks Shining Chariot en besluit, ondanks het feit dat ze uit een niet-magische familie komt, toch naar een heksenschool te gaan, zodat ze haar lichtend voorbeeld kan volgen. Daar aangekomen blijkt dat de heksenwereld het niet zo op heeft met haar idool. We volgen haar avonturen als ze, met vrienden, leert teen heks te zijn. Zoals je wel aan ziet komen heeft het een vrij hoog Harry Potter-gehalte.
Vanaf 9 feb 2017 te zien op Netflix.

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu (昭和元禄落語心中, Shōwa Genroku Era, Rakugo)

Genre: Drama
Studio: Studio Deen
Regisseur: Mamoru Hatakeyama (Hakkenden, Arakawa Under the Bridge, Hetalia)
Schrijver: Jun Kumagai (Psycho-Pass, Persona 3, Persona 4)

Rakugo, dat letterlijk vertaald ‘vallende woorden’ betekent, is een Japanse traditie van het vertellen van verhalen voor een publiek. De verteller zit op een klein podium en moet het publiek boeien met een bekend verhaal, gebruikmakend van alleen een papieren waaier en een doekje. Deze traditie is ontstaan in de 11de eeuw en heel populair gebleven tot de bioscoop arriveerde in Japan.
Het verhaal volgt een tweetal rakugo-beoefenaars, van hun prille begin als hopeloze studenten tot de piek en teloorgang van hun carrière. Japan wordt historisch correct neergezet aan het begin van de 19de eeuw. Zeer leerzaam en tegelijk vermakelijk.
Vanaf 7 jan 2017 te zien op Crunchyroll

Demi-chan wa Kataritai (亜人ちゃんは語りたい, Interviews with Monster Girls)

Genre: Supernatural, Slice-of-Life
Studio: A-1 Pictures
Regisseur: Ryo Ando
Schrijver: Petosu (Petrus)

Een biologieleraar wordt geconfronteerd met allerlei niet-menselijke leerlingen op zijn school, nadat ze uit de kast zijn gekomen.
Vanaf 8 jan 2017 te zien op Crunchyroll.

Kobayashi-san Chi no Maidragon (Miss Kobayashi’s Dragon Maid)

Genre: Supernatural, Comedy
Studio: Kyoto Animation
Regisseur: Yasuhiro Takemoto (Hyouka, K-On, Lucky Star, Clannad, Air)
Schrijver: Cool Kyoushinja (Danna ga Nani wo Itteiru ka Wakaranai Ken, Fukumaden, RaButa)

Wat moet je doen als je per ongeluk het leven van een draak redt, en deze de ereschuld terug wil betalen door als bediende voor je te werken in je piepkleine appartement?
Vanaf 12 jan 2017 te zien op Crunchyroll.

Bonus: Shelter

Genre: Muziekvideo
Studio: A-1 Pictures
Schrijver: Porter Robinson

Een muziekvideo van 6 minuten die het verhaal vertelt van Rin. Het is een meesterlijk stukje animatie dat de gezongen tekst neerzet als beeld. Zelfs de (Japanse) teksten in beeld zijn onderdeel van deze wereld.

9 januari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!