Monster_of_Nix
Monster_of_Nix
Nederhorror & scifi
31 augustus 2011

The Monster of Nix ingezonden voor Oscar

Monster_of_NixTHE MONSTER OF NIX, de dertig minuten durende animatiefilm van kunstenaar/filmmaker Rosto, is de Nederlandse inzending voor de Oscar in de categorie korte animatiefilm. Dat maakte het EYE Film Instituut Nederland vandaag bekend.

De geanimeerde musical over ‘een getroebleerde jongen die het opneemt tegen een alles verslindend monster in het dorpje Nix’ ging in juni in première tijdens het International Animation Filmfestival in Annecy, Frankrijk. Rosto omschrijft de film in live action en 2- en 3D computeranimatie als een ‘existentialistisch sprookje’. Wie zich zijn JONA/TOMBERRY (2005) en NO PLACE LIKE HOME (2009) herinnert, weet dat Rosto’s surrealistische nachtmerries echter niet bepaald voor kinderen zijn bestemd. ‘Rare kinderen, misschien’, grijnst de regisseur. ‘We moeten dat kleine tuig niet onderschatten.’

Rosto werkte meer dan vijf jaar aan zijn film, met financiële steun van ondermeer Canal+ en de Avro. De Langemanne uit JONA/TOMBERRY keert terug. Tom Waits en Terry Gilliam verzorgden enkele van de stemmen in THE MONSTER OF NIX en opnieuw speelt muziek een grote rol. De score is van de hand van Rosto, maar wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest, het Parijse duo The Dø en de legendarische Amerikaanse cultband The Residents.

THE MONSTER OF NIX gaat in september in Nederland in première tijdens het Nederlandse Film Festival in Utrecht. Het Eye Filminstituut brengt de film eind oktober in de bioscoop. Of de film ook daadwerkelijk genomineerd wordt voor een Oscar, wordt in januari bekend. Op zondag 26 februari worden de filmprijzen uitgereikt.

www.monsterofnix.com

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!