Nederhorror & scifi
29 september 2008

Shocking Shorts: de uitslag

Op zondagavond 28 september werden op het Nederlands Film Festival in Utrecht de winnaars van de Shocking Shorts-competitie bekend gemaakt.

In het Filmcafé op het Neude traden de genomineerden aan voor de wedstrijd van kabelzenders 13th Street en Sci-Fi Channel. Onder de hooggehakte leiding van Tanja Jess en geïntroduceerd door juryleden Monique van der Ven, Jean van de Velde, Doreen Boonekamp en Jon Farrar werden de prijzen uitgereikt.

Winnaar voor 13th Street was BROTHER’S KEEPER van Martijn Smits. Het bloedige verhaal over twee broers en hun omgang met de andere kunne deed Jean van de Velde ‘wegkijken van angst.’ Smits, die al eerder succes had met de korte film DE BUG, mag als beloning deelnemen aan het Universal Film Masters Programme in Hollywood. De tweede prijs, een camera, ging naar Marinus Groothof voor MORNING TO NOON.

In de categorie Sci-Fi, ging de tweede prijs naar Erwin van den Eshof (DOODEIND) voor HARRY DORIGHT’S PRELUDE TO HELL. Dat maakte de avond vooral een groot succes voor Pellicola, het productiebedrijfje van Nick Jongerius (DOODEIND). Pellicola leverde zowel HARRY DORIGHT als BROTHER’S KEEPER aan, en keerde dus met twee prijzen huiswaarts. Beide films maakten indruk door de tot in de puntjes verzorgde art-direction en make-up effecten.

De eerste prijs in deze categorie ging naar THE 3D MACHINE, de enige tekenfilm uit de competitie, waarin de onvoorzichtige assistent van een professor met het apparaat uit de titel zijn dromen in werkelijkheid omzet, met alle desastreuze gevolgen van dien. Een oergeestig en vlekkeloos getimed filmpje dat Van den Bosch en kompaan Erik Verkerk (zie de foto van gisteravond) evengoed een enkele reis Disney had kunnen bezorgen. Zo te zien heeft dit tweetal geen bijscholingscursus meer nodig. Uitgedost met knalrode fez en van het podium struikelend gaven zij de avond een mooi cartooneske afsluiting.

Technisch gezien deed de opbrengst van de Shocking Shorts-competitie over de hele linie niet of nauwelijks onder voor wat er jaarlijks in het kader van NPS Kort! wordt geproduceerd. Terwijl in dat laatste geval zo’n 70 duizend euro per project beschikbaar wordt gesteld, een budget waar de meeste deelnemers van Shocking Shorts alleen maar van durven dromen. Pijn deed het natuurlijk wel dat ZOMBEER van SN-medewerkers Barend de Voogd en Rob van der Velden buiten de prijzen viel. Eén troost: qua humor hadden de heren nauwelijks concurrentie. En ook dat zal in de toekomst niet onbeloond blijven.

Op 7 november zijn de prijsuitreiking en de genomineerde filmpjes te zien op het Sci-Fi Channel en 13th Street.  In december al begint men met de voorbereidingen voor de tweede editie van de Shocking Shorts.

29 september 2008

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!