Vandaag start het Nederlands Film Festival in Utrecht. Veel aandacht natuurlijk voor de uitreiking van de Gouden Kalveren en de eregast van dit jaar (producent Frans van Gestel), maar wij pikken er wat Schokkende Nieuwtjes uit.
Meest opvallend én genomineerd voor een Kalf in de categorie korte film is uiteraard THE MONSTER OF NIX. De dertig minuten durende animatiefilm over een getroebleerde jongen die het opneemt tegen een alles verslindend monster wordt door kunstenaar/filmmaker Rosto omschreven als een ‘existentialistisch sprookje’ in live action en 2- en 3D computeranimatie. Het Eye Filminstituut brengt de film eind oktober in de bioscoop. Wij hebben in de komende editie van Schokkend Nieuw een interview met Rosto. THE MONSTER OF NIX, we berichtten het al eerder, is de Nederlandse inzending voor de Oscar in de categorie korte animatiefilm.
Ook in competitie is ISABELLE. De Hollandse filmster Isabelle (Halina Reijn) wordt in de Ardennen ontvoert door Jeanne, een zwijgzame en afzichtelijk mismaakte schilderes die in de dorpskroeg werkt. Ze sluit Isabelle op, hongert haar uit en schildert het verval. De film van regisseur Ben Sombogaart wordt netjes gecatalogiseerd als ‘psychologische thriller’ en de nadruk ligt ook volledig op het drama, maar dat horrorfilms een inspiratiebron vormden lijdt weinig twijfel. En, zoals het een exploitationfilm past, het uitgemergelde lijf van de hoofdrolspeelster trekt in de publiciteit de meeste aandacht.
Stephan Brenninkmeijer weet precies hoe dat werkt. Zijn erotische thriller CAGED, ging een tijdje geleden al in première op VoD maar is in Utrecht op het grote doek te bewonderen. Net als CLAUSTROFOBIA (Bobby Boermans, 2011), die net iets eerder op VoD uitkwam. Beide film trokken veel bekijks, maar niemand wist het afgelopen filmjaar de media zo te bespelen als Dick Maas. Voor wie zijn Slechtheiligman nog niet gezien heeft: SINT draait ook op het NFF.
Wat betreft korte films is er ook het nodige te zien in Utrecht. DESIDERATUM is de 24 minuten durende afstudeerfilm van Maikel Nijnuis. In de film worstelen drie personages met het kwaad in zichzelf en proberen weerstand te bieden aan een onmogelijk verlangen. De korte computeranimatiefilm PIVOT (André Bergs, 2009) en WALZER (Rob Lücker, 2011) waren eerder tijdens Imagine te zien, maar zijn nog steeds zeer de moeite waard.
Benieuwd zijn we verder naar ORBIT (zie afbeelding) van Djie Han Thung die, bijna vier jaar na de eerste opnamen, in Utrecht in première gaat. ORBIT is een korte, melancholische sciencefictionfilm over Micha, een jonge vrouw die op een ruimtestation werkt dat in een baan om de aarde draait. Daar komt ze in aanraking met een buitenaardse levensvorm waardoor ze geconfronteerd wordt met haar eigen verlangens en angsten. En ook TUSSENSTOP (Jan van Gorkum, 2011) maakt nieuwsgierig. Het verhaal over een vermoeide automobilist die in gewetensnood komt wanneer hij ’s avonds laat tijdens een korte pauze langs de snelweg in het toiletblok hoort hoe een vrouw wordt afgetuigd op de dames-wc, is gebaseerd op een verhaal van Stephen King.
Maar het meest benieuwd zijn we natuurlijk naar de twee korte films met een hoog Schokkend Nieuws-gehalte. RUMOER (voorheen BURENGERUCHT) is de langverwachte nieuwe korte film van Jan Doense, naar een scenario van SN’s Phil van Tongeren. Mirjam de Rooij en Victor Löw spelen de hoofdrollen: ‘De wekker staat tergend lang op 5:04. Een vrouw ligt wakker van een burenruzie. Ze twijfelt of ze in moet grijpen. Zeker bij een aanhoudend onheilspellend brommend geluid. Na een half uur doet ze het licht aan. Haar man ergert zich aan haar bezorgdheid en hun relatie wordt er ondertussen ook niet beter op. ’s Ochtends belt ze toch maar even met de buren en langzaam tekent zich een uitdrukking van ontzetting af op haar gezicht….’
De tweede film waarnaar onze speciale belangstelling uitgaat, draait op vrijdag 23 september in het kader van het evenement rond het crowdfundingsinitiatief Cinecrowd: ANOMALY. Rik Schutte en Niels Medemblik hebben hun korte sciencefictionthriller af. Drie jonge urban explorers wagen zich met hun gids Leonid in de bossen rond de beruchte kernreactor in Chernobyl. De ramp vond al meer dan 25 jaar geleden plaats, maar toch maken ze al snel kennis met vreemde diersoorten, gevaarlijk hoge stralingsniveaus en gedonder in de verte. Ondertussen begint het videobeeld steeds meer te storen… ANOMALY kostte iets meer dan tweeduizend euro en dat geld werd geheel via CineCrowd bijeengebracht. De lezers van Schokkend Nieuws droegen tijdens onze cinefiele veiling van 4 juni jl. 840 euro bij. Vandaar ook dat Schokkend Nieuws op de aftiteling prijkt van ANOMALY.