Imagine
Imagine
Nederhorror & scifi
24 maart 2019

Imagine pitch contest

Imagine NEDERHORROR | Wat gaat de toekomst brengen voor de Nederlandse en Vlaamse horror- en sciencefictionfilm? Dat ontdek je op woensdag 17 april op Imagine, wanneer zes jonge filmtalenten hun nieuwe ideeën pitchen!

Het Imagine Film Festival wordt dit jaar van 10 t/m 20 april gehouden in EYE Amsterdam. Het volledige programma staat nu online. 50 lange en 35 korte films: het beste dat de fantastische cinema de afgelopen twaalf maanden te bieden had en veel mooie, nieuwe ontdekkingen. Daarnaast zijn er masterclasses, workshops en lezingen in één van de vier themaprogramma’s. William Lustig (MANIAC, VIGILANTE, MANIAC COP) is dit jaar eregast.

Met de pitch contest geeft Imagine voor het vijfde jaar op rij Nederlandse en Vlaamse filmmakers de kans hun filmproject te pitchen voor een internationale jury. De beste pitch wint twee vliegtickets naar het Fantasia Film Festival in Montréal (11 juli-1 augustus), waar het winnende team deelneemt aan de Internationale coproductiemarkt Frontières. Dat die deelname een doorbraak kan betekenen merkten Thijs Meuwese en Colinda Bongers, die in 2015 de contest wonnen en in Montréal de financiering van hun eerste lange sciencefictionfilm MOLLY regelden. De winnaars van vorig jaar, Tim Koomen en David Jan Bronsgeest, hielden er voor hun film MEET JIMMY zelfs een contract met Paramount aan over.

De jury van de pitch-sessie bestaat dit jaar uit: Ellis Driessen (Filmfonds), Herman Slagter (Riverpark Films) en Katie Crook (Blue Iris Films). Toegang is gratis en er worden zes interessante projecten gepresenteerd.

GHOSTING van Niels Bourgonje en Paul Bontenbal begint de sessie. Niels Bourgonje is de regisseur van de korte horrorfilm SWIPE die in september in première zal gaan tijdens het Nederlands Film Festival. SN had nog niet zo lang geleden een interview met hem.

BALDI’S BEANS wordt hopelijk de nieuwe horrorfilm van Yves Sondermeier en Joël Rabijns, de makers van THE MIRACLE OF LIFE (‘The heartbreaking story of a living placenta that is raised as a human, a christian, a soldier.’) uit 2013. BALDI’S BEANS wordt geproduceerd door Skladanowsky. Het Vlaamse Belgische productiebedrijf van Kevin Hoed en Steve de Roover zou je kunnen kennen van de documentaire FORGOTTEN SCARES (De Roover, 2006) en de fantastische korte film MUIL (Jasper Vrancken, 2018). Lees hier ons interview met Steve de Roover.

En zullen de griezelige-schoenen-kortjes van Ray Kermani (zie de Nederhorrorrubriek in ons magazine) dan eindelijk de stap zetten (pun intended) naar de lange speelfilm? Ray Kermani en Ines Swinters pitchen hun Vlaamse horrorfilm THE SHOE COLLECTOR. De proof-of-concept werd in december op een Nederlands kerkhof opgenomen met een budget van 2.500 euro en een Nederlandse hoofdrolspeelster, Romy Heere. Kermani: ‘THE SHOE COLLECTOR vertelt het verhaal van een alleenstaande moeder met twee dochters, Emily en June, die na de plotse dood van hun grootvader bij grootmoeder gaan logeren. Wanneer ze merken dat hun schoenen beginnen te verdwijnen, gaan ze op onderzoek uit in het huis. Ze ontdekken al snel de vreemde schoenencollectie van grootvader…’

MATRIARCH wordt hopelijk de volgende film van, we noemden hem eerder, Jasper Vrancken. Het 20 minuten durende MUIL uit 2018 was een parel van psychologische bodyhorror en camerawerk. Hij won er tal van prijzen mee. Jasper is dus toe aan zijn eerste speelfilm. Geniet hier nog even van het interview dat we vorig jaar met hem hadden en de trailer van MUIL.


EXTRACTION van Martijn Smits is het enige sciencefictionproject dit jaar. Wel veelbelovend, want Martijn is de regisseur van BROTHER’S KEEPER, ZOMBIBI, POPOZ én SUPERJUFFIE. We gingen in 2011 op setbezoek bij, toen nog, SHOUF SHOUF ZOMBIBI.

Ook aan het laatste project dat aan de jury wordt gepresenteerd zijn twee interessante namen verbonden. WOOD (HOUT) werd geschreven door Matthijs Bockting en wordt straks wellicht geregisseerd door Flynn von Kleist. Von Kleist was assistent director van BOY 7, een van de weinige Nederlandse SF-films die de bioscoop haalde. Bockting, is lid van het scenariocollectief Winchester McFly, en schreef mee aan BANKIER VAN HET VERZET en de aankomende Netflix-horrorserie ARES.

We zijn benieuwd. May the odds be ever in you favor…

Imagine Filmfestival Pitch Contest
EYE Filmmuseum, Amsterdam
Woensdag 17 april.
Aanvang: 13.45 uur in zaal 2
Toegang: gratis

24 maart 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!