peterpontiac
peterpontiac
Nederhorror & scifi
21 januari 2015

I.M. Peter Pontiac

peterpontiacRIP | De ongelijke strijd met een slopende ziekte heeft een monument geveld: striptekenaar (en veel meer dan dat) Peter Pontiac is niet meer. Vannacht overleed hij, 63 jaar oud.

De godfather van de Nederlandse undergroundstrip is hij wel genoemd en daar is geen woord aan gelogen. In 1969 publiceerde hij zijn eerste werk, onder invloed van Amerikaanse undergroundtekenaars als Robert Crumb. Niet veel later kon hij aan de slag voor Hitweek, Aloha en de eigengereide stripbladen Tante Leny Presenteert en Modern Papier. Zijn werk werd door de mainstream opgepikt, eerst door muziekkrant Oor, later ook de Volkskrant en vele andere ‘gerespecteerde’ bladen en kranten. Maar zijn typerende sardonische humor en tegendraadsheid weken geen moment van zijn zijde.

Na de eerste indruk van overweldigend vakmanschap, begon voor de kijker de bestudering van alles wat Peter in de randen van een tekening verstopt had. Wat dat betreft zou je hem de Jeroen Bosch of Pieter Bruegel van de illustratie- en stripkunst kunnen noemen. Een tekening van Peter bekeek je niet alleen, je ‘las’ hem. Letterlijk was dat het geval in wat het voorlopige hoogtepunt in zijn oeuvre zou zijn: de autobiografische graphic novel Kraut (2000), over het foute oorlogsverleden van zijn vader. Zijn nieuwste boek, Styx of de zesplankenkoorts, waarin hij de strijd aangaat met Magere Hein, beloofde een nieuw meesterwerk van woord en beeld te worden. Maar het mocht niet zo zijn.

Ook Schokkend Nieuws heeft een aantal keren van Peters diensten en talent gebruik mogen maken. Dat begon al bij het oorspronkelijke logo van het blad uit 1992. Én met een klein misverstand tussen ondergetekende en de tekenaar over diens honorering. Na een boos telefoontje waarbij de hoorn letterlijk op de haak werd gesmeten (dat kon toen nog) ontving ik dagen later een brief waarin Peter de strijdbijl begroef; een brief die – uiteraard, zou ik haast zeggen – vergezeld ging van grappige tekeningetjes. Dat was Peter óók: ontzettend aardig en genereus. Negen jaar later maakte hij ter gelegenheid van SN #50 een omslag waarop Peter Cushing als Dr. Abraham Van Helsing op het punt staat een staak te slaan door het hart van Dracula die in zijn kist Schokkend Nieuws (met de kop ‘Schokkend Nieuws ziet Abraham!’) ligt te lezen. Ook het omslag van alweer een mijlpaal, #100 (2013), eigende hij zich toe, met de paginagrote tekening van een schedel die tevens bioscoop is.

mt_ignore: SN100

Hoe graag hadden we Peter niet gevraagd om ook Schokkend Nieuws #150 weer van zo’n prachtprent te voorzien. Hoe graag hadden we hem niet willen prijzen voor het boek waarvoor zijn dochter Godelinde onlangs een succesvolle crowdfundingcampagne op touw zette en dat nu helaas onvoltooid zal blijven. Sterker, nog liever was het ons geweest als hij gewoon nog wat verder van het leven, zijn werk en zijn gezin had kunnen genieten.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!