Maasmurder Poster 1
Maasmurder Poster 1
Nederhorror & scifi
19 april 2016

Hollands glorie bij Imagine

Maasmurder Poster 1IMAGINE 2016 | Imagine is een Nederlands genrefestival, dus is het niet meer dan normaal dat er speciale aandacht wordt besteed aan films van Nederlandse makelij. Op donderdag 21 april kom je alles te weten over kakelverse én aankomende Nederhorror, Nederfantasy en Nederscifi.

Gisteren begon het eigenlijk al met het programma-onderdeel Nieuw Nederlands Peil. Er worden in Nederland gelukkig steeds meer genrefilms gemaakt en Imagine toonde vier prachtige voorbeelden. Het fraai geschoten UNFORGETTABLE (Marco Grania, 5 min) draait om de herinneringen van een oude grootvader, terwijl het brein in het absurdistische BOVENKAMER (André Maat, 3 min.) ook dreigt uit te drogen. Postapocalyptische paniek in Nederland in PEER (Jeffrey Tomberg, 18 min) en in Space no helpdesk can hear you… voor de zoveelste keer BAARDMOS bestellen (Kim Kokosky Deforchaux, 19 min.).

Ook Nick Jongerius was gisteren te gast bij Imagine en hij trakteerde het publiek op de wereldpremière van de nieuwe trailer van THE WINDMILL MASSACRE. Enkele uren later ging de eerste beelden van de Nederlandse slasher ook de Amerikaanse websites op.

Maar er komt nog meer aandacht voor de Nederlandse horror-, sciencefiction- en fantasyfilm, en wel op donderdag 21 april. Imagine begint die donderdagochtend om 12.05 uur, EYE 4, met een tweede vertoning van van het Nieuw Nederlands Peil-blok: UNFORGETTABLE, BOVENKAMER, PEER en BAARDMOS.

Daarna is het, om 13.30 uur, EYE 4, tijd voor de Imagine Pitch Contest. Zes filmmakers pitchen hun filmidee voor het publiek en een internationale jury.  De jury beslist wie naar de Frontières co-production market in Montréal mag gaan om daar geld en co-productiemogelijkheden te zoeken voor hun aankomende filmproject. Maar kom vooral ook zelf oordelen: welke film zou beslist gemaakt moeten worden?

De Rotterdamse slasher MAASMURDER bijvoorbeeld, van Monique van Kessel en Ruben Broekhuis? Miller, een keiharde Rotterdamse smeris, en zijn iets minder kordate Amsterdamse collega maken jacht op een seriemoordenaar aan de Maas… Of wat te denken van de actiethrilelr GEO-CACHE van Monkeyshoot Productions? Dertien mensen ontwaken in een bos. Om hun enkel: een explosief. Laat de games maar beginnen! Wolven en skiërs in THE PACK (Riverside films). Charlot en Lee als proefkonijnen in REALITY, de eerste Nederlandse virtual reality-film. In WILD CHILD ontfermen twee Amsterdamse mannen in Ierland zich over een verwilderde vondeling – maar of dat verstandig is? Richard Raaphorst pitcht zijn Lovecraftiaanse onderzeeboot-horror THE PROFUNDIS.

mt_ignore: The Profundis 4

Om 15.50 uur, EYE 2,  geeft Annick Mahnert een lezing over de kansen voor Nederlandse filmprojecten in Europees verband. De industrielezing is bedoeld voor filmmakers, maar is ook open voor geïnteresseerden. Kaartjes voor de Pitch Contest en de Industrylezing zijn gratis en op de dag zelf af te halen bij de balie.

Dat geldt ook voor de Masterclass met Alex van Warmerdam, die om 17.30 uur begint in EYE 1.  Let wel op: de belangstelling is enorm en reserveren kan niet, dus haal je gratis kaartje tijdig op! Het werk van Van Warmerdam is misschien niet direct te classificeren als horror of sciencefiction, maar hij creëerde in al zijn film wel een prachtige, surreële eigen wereld. Oud-SN-hoofdredacteur Phil van Tongeren ondervraagt hem over zijn films en de architectuur in zijn werk. Van Warmerdam laat steevast bijzondere decors bouwen en neemt maquettes mee!

Daarna, om het helemaal mooi te maken, sluit Imagine af met een nieuwe lange Nederlandse speelfilm, die helaas nog te weinig mensen gezien hebben. KRISTEN van Mark Weistra bouwt langzaam en sfeervol op met hoofdrolspeelster Terence Scheurs die het café van haar vader opruimt op Nieuwjaarsdag, maar ontaardt in een griezelig kat-en-muisspel met een alziende stalker. Aanrader!  Henriëtte Poelman had onlangs een interview met Mark Weistra . De voorstelling begint om 19.20 uur in EYE 2.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!