De prijswinnaars
De prijswinnaars
Nederhorror & scifi
9 februari 2015

Gala van het Fantastische Boek

De prijswinnaarsNIEUWS | Het eerste Gala van het Fantastische Boek afgelopen zaterdag was een doorslaand succes. Het evenement, dat hopelijk een goede traditie gaat worden, was vooraf al uitverkocht en de organisatoren barsten van de ambitieuze plannen.

De grote hotelzaal in Den Bosch zat vol, ruim 350 mensen in smoking of galajurk. Op de rode loper moesten schrijvers als Paul van Loon, Adrian Stone en Thomas Olde Heuvelt langs een rij fotografen en journalisten.  Gastheer Singha Samwel praatte de programmaonderdelen professioneel en met veel gevoel voor humor aan elkaar. De spanning onder de deelnemers aan de Paul Harland schrijfwedstrijd voor korte fantastische verhalen was voelbaar. Het moest een échte Award-show worden en dat wérd het ook.

De schrijfwedstrijd en prijs bestaan eigenlijk al sinds 1976. Eerdere incarnaties heetten de King Kong Award en de Millenniumprijs. De huidige naam werd gekozen na de dood van sciencefictionschrijver Paul Harland in 2003.  Vorig jaar deden er 206 mensen mee aan de wedstrijd. Dit jaar waren het er 202, maar nog nooit was de uitreiking zo groots georganiseerd. Dat is misschien ook een uitdrukking van de toegenomen belangstelling voor horror-, sciencefiction- en fantasyliteratuur. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff had in 2008 nog maar één fantasyschrijver in de portefeuille, tegenwoordig zijn dat er zeven of acht. Directrice Geneviève Waldmann maakte in haar toespraak duidelijk op die weg door te zullen gaan. ‘De geest heeft boeken nodig zoals een zwaard een wetsteen, om het scherp te houden,’ citeerde ze George R.R. Martin.

Dit was, zo legde schrijver en medeorganisator Thomas Olde Heuvelt uit, de laatste Paul Harland Prijs. Vanaf volgend jaar gaat de nieuw opgerichte Stichting ter Bevordering van het Fantastische Boek, de Harland Awards uitreiken: niet alleen een prijs voor korte verhalen, maar ook voor Nederlandse genreromans en vertaalde boeken. Een datum is er nog niet, maar de uitreiking zou plaats moeten vinden op het hoogtepunt van een hele week gewijd aan het fantastische boek. De stichting gaat bovendien een opleidingstraject aanbieden voor fantasy-, sciencefiction- en horrorschrijvers, bestaande uit een basismodule, workshops voor gevorderden en een topclass die alleen op uitnodiging toegankelijk is. De eerste zes workshops van de basismodule starten naar verwachting voor de zomer.

Het is indrukwekkend hoeveel aandacht en zorg de organisatoren besteden aan de begeleiding van (nieuwe) schrijvers in het genre. Na afloop van de ceremonie werden de beoordelingsrapporten uitgedeeld. Schokkend Nieuws mocht er een paar inzien. Elk van de 202 deelnemers aan de schrijfwedstrijd kreeg een rapport van twee of drie bladzijden met vaak pittige en opbouwende kritiek. De juryleden hebben een flink boekwerk bij elkaar geschreven ter ondersteuning van hun nog minder ervaren collega’s. Een prachtig initiatief. Jonge filmmakers in het genre moeten zoiets voorlopig nog missen.

De winnaar van de Paul Harland Prijs 2014  is een Belg: Erik Heiser schreef Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de Duivel. Volgens het juryrapport, “een verdomd goed griezelverhaal en een steengoed sprookje.” Ruim zestig procent van de inzendingen kwam van vrouwen, ruim een derde was jong talent, in totaal werden er 1.248.409 woorden geschreven! Fantastisch.

Meer informatie: www.paulharlandprijs.eu

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!