Nederhorror & scifi
30 januari 2009

Duistere Openbaringen IV

Vier dagen duurt filmfestival Duistere Openbaringen dit jaar. Van 5 tot en met 8 februari kunt u genieten van diverse korte én lange Nederlandse genrefilms.

Het wordt een bijzondere editie dit jaar, met vele veranderingen. In de eerste plaats verhuist het festival van Helmond naar het nieuwe filmcentrum Broet! in Eindhoven. De formule is aangepast zodat het onderscheid tussen ‘amateur’ en ‘professioneel’ verdwenen is en ook lange speelfilms en Engelstalige films meedingen naar de jury en publieksprijs. Special-effects makers Suzy Terror en HC Smulders geven presentaties en workshops. Én er gaan twee nieuwe Nederlandse speelfilms in première.

Donderdag 5 februari is gereserveerd voor een retrospectief van korte films die op eerdere edities te zien waren, maar Duistere Openbaringen 2009 opent eigenlijk op vrijdag 6 februari met TAXANDRIA. Eerder berichtten we dat de psychologische thriller van Mark Weistra in première ging tijdens het Nederlands Filmfestival, maar SN heeft het uit goede bron dat dit de versie is zoals hij bedoeld is. TAXANDRIA gaat over een familie die na de dood van oma samenkomt om de erfenis te regelen. Geteisterd door oplopend wantrouwen, zinkt de jongste broer langzaam weg in de waanzin. Met: Mark Sloof van Toor, Sophie van Oers, Wouter van Oord, Rifka Lodeizen, Arent-Jan Linde, Steve Hooi en Anita Menist.

Op zaterdag 7 Februari gaat de Leidse slasher LENTEVELD in première. In de film van scenarist Andy Hoek en regisseur Lennard Cozijn reizen vijf vrienden naar Duitsland voor een festival vol ‘goede muziek, slecht eten en lauw bier.’ Ze halen de grens niet eens. In het dorpje Lenteveld krijgen ze autopech. In het bos. Nabij een boerderij met een vreemde familie… De film werd reeds in 2005 geschoten in de omgeving van Katwijk en Noordwijk en heeft onder meer een gastrolletje voor Liesbeth Kamerling.

Ook twee andere grootschalige Nederhorror-projecten geven acte de présence. De Eindhovense zombiefilm HORIZONICA is op 7 februari te zien, en de makers van THE BLUE HORSE geven die dag ook een presentatie over de psychologische scifi-thriller waaraan zij momenteel de laatste hand leggen.

Maar vanouds draait Duistere Openbaringen natuurlijk om de korte films. Er zijn dit jaar drie blokken met maar liefst twintig titels. Uit de oogst van het afgelopen jaar, zult u er ongetwijfeld enkele herkennen uit de SN-rubriek Nieuws en Kort: MORGANA, HARRY DORIGHT’S PRELUDE TO HELL, BOCKEREYERS: DE LETSTE ZILVERLING, BROTHER’S KEEPER, ZOMBEER, TIKKEN, IMPORT en POPO DE CLOWN. Maar ook als u nieuwsgierig bent naar titels als THE ZOMBIE COMMANDMENTS, HET VERRADERLIJKE HART, DWALING of INVERSUS mag u Duistere Openbaringen niet aan u laten voorbijgaan. Bijna alle makers zijn bovendien aanwezig voor Q&A’s of gesprekken over nieuwe filmprojecten onder het genot van een biertje.

Het volledige programma, reisinformatie en toegangsprijzen vindt u op: www.duistere-openbaringen.net

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!