Phoenix poster
Phoenix poster
Nederhorror & scifi
3 juli 2017

Afstudeerprojecten ’17: Phoenix 38/Prof. Liebernicht

Phoenix poster AFSTUDEERLICHTING 2017 | Het komt niet vaak voor. Oogstrelende animaties, fantasievolle werelden of gewaagd character design in het werk van de afstuderende filmmakers van de Nederlandse Filmacademie en andere kunstacademies. Voor één groep lag dat dit jaar anders: de animatoren. Schokkend Nieuws bekeek hun werk.

Het kan verkeren. Waar de VFX-lichting 2016 van de Nederlandse Filmacademie vorig jaar nog met een wetenschappelijk ogende studie van een andere planeet kwam aanzetten, deed lichting 2017 met hun afstudeerproject PHOENIX 38 een eerste stapje tot professioneel-ogende sciencefictionfilm. Met veelbelovend resultaat. In een trailer van drie minuten (door de presentator van de eerste publieksscreening op woensdag in EYE met enige trots ‘drie minuten Hollywood’ genoemd) worden we meegevoerd naar de toekomst, waarin de aarde opnieuw een IJstijd doormaakt. En terwijl lage temperaturen het ijzige aardoppervlak onbewoonbaar maken, werken wetenschappers ondergronds aan een oplossing: het Phoenix-project, dat het menselijk lichaam in staat moet stellen zelf vuur en hitte op te wekken.

Prima oplossing zou je denken, maar in een dystopisch sciencefictionverhaal kan zulk ondergronds geëxperimenteer natuurlijk alleen maar fout gaan. In de knapgemaakte en flitsende trailer zien we daarom ook wild rondschietende robots, bloeddorstige wolven en een alles verorberende ijsstorm voorbij komen. Een ontsnapte proefpersoon (de Phoenix-patiënt nr. 38 uit de titel) blijkt de oorzaak van al die onheil, maar is misschien ook wel de sleutel tot het redden van de mensheid. Hopelijk komen we er ooit achter, want de visuele vruchten van een jaar lang met blue screens in de weer zijn in het Filmacademiegebouw, schreeuwen erom tot een langere film te worden omgewerkt. Volgens Sander van Dijk, die vorig jaar met het SN-waardige DARK MACHINE afstudeerde en als regisseur betrokken was bij de trailer, zijn daar vooralsnog geen plannen voor, “maar wie weet brengt alle aandacht iets teweeg!”.

Phoenix wolf

Wolf uit PHOENIX 38

Mocht dat ooit gebeuren, dan zou dat ook over de grens kunnen. PHOENIX 38 is namelijk helemaal in het Engels gedraaid. Van Dijk: “Met DARK MACHINE was het vorig jaar een uitdaging om een Amerikaans gevoel te creëren in een Nederlands gesproken film. Deze keer wilde ik niet innoveren, maar juist iets neerzetten dat aansloot bij de Marvel-trant. En daar hoort de Engelse taal bij. Zodra er Engels gesproken wordt in een film (door native speakers weliswaar) ben je al een heel eind met dat gevoel.” En zo komen we naast rebellenleider Mandela Wee Wee (bekend van o.a. DOODSLAG en MIJN OPA DE BANKROVER), ook de half Nederlands-Britse Dylan Devoland Smith en mede-Royal School of Drama-studente Jemma Moore tegen. Mocht je benieuwd zijn naar PHOENIX 38: de trailer zal binnenkort online te zien zijn. Wordt vervolgd dus.

Ook op de Hogeschool van de Kunsten zijn het de animatoren die in de fantastiek geïnteresseerd zijn. Want vonden de afstudeerfilms hun onderwerpen vooral in de realiteit (van documentaires over gedetineerde familieleden tot een romantische komedie over cavia’s), in de animatiesectie die dit weekend in het HKU-mediagebouw te zien was, vonden we surrealistische droomscènes en uitstapjes naar outer space. Speciale vermelding verdient vooral de virtual reality-experience PROF. LIEBERNICHT van afstuderend animator Alex Scale. In het ongeveer tien minuten durende VR-filmpje wordt je in het hoofd van een patiënt van professor Liebernicht geplaatst. Een virus bedreigt de wereld en de hysterisch raaskallende dokter Liebernicht probeert via medische experimenten een oplossing te vinden. Het verhaal dat zich vervolgens ontspint, is het best te omschrijven als Lovecraft meets Nintendo, met een mysterieuze alien die het laboratorium van de professor onveilig maakt.

Prof. Liebernicht

PROF. LIEBERNICHT

Scale, voor wie deze film zijn eerste VR-project betekent, werkte er een jaar lang in z’n eentje aan, met alleen hulp van een bevriende theaterdocent die de verschillende motion capture-rollen voor haar rekening nam. Ondanks de monsterachtige setup van het verhaal, is de toon en stijl van PROF. LIEBERNICHT opvallend licht. Scale: “Dat was een bewuste keuze, want VR is zelf al een vrij duister medium. Je zit als kijker toch opgesloten in een andere dimensie, en om daar dan allemaal jump scares en gore aan toe te voegen, ging me wat ver. Voor de sfeer en het ontwerp van de virtuele wereld heb ik me daarom vooral laten inspireren door jaren tachtig computerspellen. Hopelijk valt het in de smaak.” De VR-film was afgelopen week te zien tijdens de afstudeerexpositie van de HKU. Of hij ook op een andere manier te zien zal zijn is vooralsnog onduidelijk. Alex Scale wil in de toekomst ieder geval wel meer vergelijkbaar VR-werk gaan maken.

Wil je meer zien van Alex Scale? Kijk hier op zijn Vimeo. Of wil je meer weten over PHOENIX 38? Klik hier om naar de officiele website te gaan.

UPDATE

De trailer van PHOENIX 38 is online gegaan! Bekijk ‘m hier: 

En in dit filmpje kan je zien hoe dat er in het echt uitzag:

Op het officiele YouTube-kanaal van PHOENIX 38 staan nog meer behind-the-scenes video’s. 

© Guus Schulting
3 juli 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!