Star Wars 1977 2 button
Star Wars 1977 2 button
INTERVIEW

Star Wars 1977

Star Wars 1977 2 button Vanavond is het moment dan eindelijk daar: de officiële première van STAR WARS: THE FORCE AWAKENS. Schokkend Nieuws is erbij (hou onze twitteraccount in de gaten), maar voordat het zover is keren we nog één keer terug naar dat magische moment in 1977. Donderdag 13 oktober, het Rembrandt Theater in Arnhem: de première van de originele STAR WARS in Nederland.

Abonnees van Schokkend Nieuws konden in SN#116 al lezen dat STAR WARS -producent Gary Kurtz, Peter Mayhew (Chewbacca), David Prowse (Darth Vader), Mark Hamill én Carrie Fisher toen in Arnhem waren. Je hebt nog tot 4 januari de tijd om de foto’s in de etalage van de American Book Centre te bewonderen (en voor de niet-abo’s: op de Star Wars-afdeling kun je ook het nummer nog kopen.)

mt_ignore: Poster klein Arnhem was vanaf 1955 het thuis van de Arnhemse Filmweek. De editie van 1977 opende, met fanfare en een rode loper, met de Amerikaanse ruimteopera die toen al een enorme buzz had. Perschef Lex Werkheim van Fox Nederland organiseerde een persconferentie en Simon van Collem maakte een speciale uitzending van zijn programma Simonskoop, maar veel meer dan een paar krantenknipsels waren ons er tot voor kort niet van bekend. Voor de Star Wars-special van Schokkend Nieuws traceerde ik de foto’s van Ted Dukkers, indertijd fotograaf van de Nederlandse Bioscoop Bond, en Gerth van Roden, toen fotograaf voor de Nieuwe Krant.  Ik mailde met Charles Lippincott, in 1977 de Amerikaanse persagent van 20th Century Fox die de wereldtour begeleidde, en ik sprak met Hanneke Kuiper, toen een van de persassistenten van de Filmweek en degene die Carrie Fisher een fotoboek over Arnhem mocht overhandigen.

Het leverde een leuk tijdsbeeld op in SN#116, maar wat me voor het artikel helaas niet lukte, lukte vorige week  opeens wél: er meldde zich een STAR WARS-fan van het eerste uur, de geluksvogel die als vijftienjarige jongen bij de première was in 1977!

“Ik was, samen met mijn broer, inderdaad één van de lucky few,” vertelt Egbert Hoogstad wanneer ik hen aan de telefoon spreek. “Mijn moeder had eindeloos gebeld om kaarten te regelen. Achteraf had ze enorme spijt dat ze niet om drie kaarten had gevraagd.” Egbert bevestigt het beeld dat ik in het artikel al schetste: er waren tijdens de première in Arnhem meer notabelen aanwezig dan fans.  “De eerste twee rijen waren vrijgehouden voor ‘normaal’ publiek. De rest van de bioscoop was gevuld met VIP’s – waaronder inderdaad Carrie Fisher en Mark Hamill die in de loge box zaten.”

mt_ignore: Leia

“Wij zaten rechts voorin, op de eerste rij, dus je kunt je wel voorstellen dat de film enorme indruk maakte. Je zag iets wat je nog nooit gezien had. Zoals je misschien kunt begrijpen had ik als vijftienjarige best een zwak voor Carrie. Direct na afloop van de film spoedde ik me dan ook naar boven om een foto van haar te maken met mijn amateurfototoestelletje.  Helaas, precies toen ik oog in oog met Princess Lei stond haperde mijn camera. Ik ben zelden zo rood aangelopen. Inmiddels werd ik omgeven door professionele fotografen die zich rond haar verdrongen. Uiteindelijk heb ik wel een foto weten te maken” Na enig zoeken vond Hoogstad deze week zowaar het negatief terug dat hij speciaal voor ons opnieuw liet afdrukken. Zie hieronder.  “Ik heb haar die foto toen ook opgestuurd. Ze stuurde me bovenstaande gesigneerde foto terug.”

mt_ignore: starwars premiere 1977 700

mt_ignore: Star Wars 1977 4 hiogh school Egbert Hoogstad woonde indertijd in Laag Soeren. Het enthousiasme voor STAR WARS werd mede gevoed door een Duits poptijdschrift dat al voor de première over de film schreef.  “Ik herinner me dat ik een keer naar Kleve, over de grens in Duitsland, ben gefietst [zo´n zestig kilometer van Laag Soeren – BdV]  om plakplaatjes te kopen. Ik had zo’n stickeralbum en wilde het per se compleet hebben – wat uiteindelijk ook is gelukt.” Egbert was een échte fan. Hij werd zelfs lid van de Amerikaanse fanclub. “Lidmaatschapsgeld overmaken naar het buitenland was in die tijd nog heel omslachtig en bijzonder. Ik kreeg van de fanclub onder meer een patch, een embleem, dat ik op mijn spijkerjasje naaide. Dat heb ik jarenlang gedragen.” In 1980 verbleef hij een jaar in Toledo, Ohio als uitwisselingsstudent, aan de Central Catholic High School. “Daar mocht je alleen op deze ene dag in het jaar met je jeans naartoe. Niet heel erg scherp, maar je ziet wel de contouren van de twee Star Wars patches op de mouw.”

Egbert bewaarde, naast plakboeken en krantenknipsels, ook het officiële programmaboekje van de Arnhemse première en de button waarover ik in Schokkend Nieuws al schreef: “Moge de kracht met u zijn.” Dankzij zijn verzamelwoede kunnen we nu met bewijzen boekstaven wat er in de goodiebag zat. Het is allemaal te mooi om niet hier te publiceren.

mt_ignore: Star Wars 1977 1 mt_ignore: Star Wars 1977 3 knipsles

Egbert, vader van twee kinderen inmiddels, is altijd fan gebleven. “Zaterdag gaan we met zeven familieleden en vrienden naar THE FORCE AWAKENS. Mijn dochter van 24 gaat mee. We hebben voor de voorstelling in Apeldoorn gekozen, want daar heb je D-BOX stoelen: speciale stoelen die meebewegen met iedere koerswending van de Millennium Falcon en trillen bij iedere explosie.”

Zijn spijkerjasje zal hem vast niet meer passen, maar ik wens deze fan van het eerste uur heel veel plezier toe.

mt_ignore Star Wars plakboek

15 december 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!